Over de tip van vandaag hoefde ik niet lang na te denken. Chantal Akermans laatste film draait vanmiddag om 13:15 uur. No Home Movie gaat over haar moeder, die Auschwitz overleefd heeft, en haar laatste dagen. En over de moeilijke relatie die Akerman met haar moeder had. Ze vertelt in een interview dat ze een keer samen in Mexico waren voor de bruiloft van een nicht. Een van Akermans film draaide op een festival in de buurt, zodat ze een Q&A kon doen. Na afloop zei haar moeder: jij hebt dit allemaal, en ik heb alleen Auschwitz. Het is tekenend voor de verhouding, de dochter komt nooit dichtbij het grote trauma, maar is er wel door geobsedeerd.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Een van de dingen die ze met No Home Movie wilde, is laten zien hoe klein de wereld van haar moeder is geworden. En hoe gek het is dat ze, na de gevangenschap in het kamp, zichzelf lijkt op te sluiten in een kleine, bijna onpersoonlijke ruimte.

Iets wat als thema al in Jeanne Dielmann zat, realiseerde Akerman later, ook die vrouw maakte haar leven bewust heel klein. Ook toen was ze al bezig de relatie met haar moeder te onderzoeken.

Dat kleine maakt ook dat de film stilistisch heel anders is dan haar andere werk. Minder zorgvuldig gecomponeerd beeld, meer met kleine camera’s gedraaid. Wel is er weer veel nadruk op deuren en uitgangen. De titel is treffend: het is bijna alleen maar home movie, met zelfs stukjes skype gesprek. Maar wat dat ’thuis’ dan is, blijft gecompliceerd.

We weten nu dat het Akermans laatste film is. Ze is in oktober overleden.

Foto bovenaan:
No Home Movie - Chantal Akerman
Scroll naar top