Even denk je dat Ester Gould met ‘A Strange Love Affair With Ego’ het onmogelijke heeft gedaan. De tijd terugdraaien. Filmen wat alleen nog maar herinnering is. Want terwijl we vernemen hoe ze haar twee jaar oudere zus Rowan altijd al bewonderde zien we iets dergelijks gebeuren in een groepje spelende kinderen op het Schotse platteland. De aanvoerder is een meisje dat blaakt van zelfvertrouwen. Voorbestemd om te bewijzen dat je ‘alles kan zijn wat je wilt’. Een meisje dat, begrijpen we, een dubbelganger van Rowan zou kunnen zijn.

‘A Strange Love Affair With Ego’ is op IDFA onderscheiden als beste Nederlandse documentaire.

Het persoonlijke algemeen maken. Gould heeft daar een wondermooie manier voor gevonden die ik, voor zover ik me herinner, niet eerder heb gezien. Die ontroerende introductie met de kinderen is al een juweeltje. Het is het begin van een reeks ontmoetingen met andere die allemaal in het middelpunt van de belangstelling staan, of dat zouden willen. Die, verlangend naar roem en erkenning, op hun eigen manier iets weerspiegelen van Rowan. Zelf is zij alleen aanwezig in de vorm van korte teksten uit conversaties met Ester.

Op een kort geacteerd fragment en een ontmoeting met een psycholoog na is dit de manier waarop Gould het verhaal van haar zus leven inblaast en tegelijk een bredere strekking geeft. Een heel vrije, originele vorm waarin de intieme persoonlijke portretten uitgroeien tot een aangrijpende impressie van hedendaags narcisme en doorgeschoten individualisme. Een ontroerende en melancholieke bespiegeling over de tragiek die op de loer ligt. Dat alles op een open manier, meer gebaseerd op verwondering dan op dichtgetimmerde opvattingen.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

De jury prijst in haar rapport de ‘unieke stem van de auteur’, en ziet een grensverleggende documentaire die op experimentele maar meesterlijke wijze speelt met ideeën over de menselijke natuur.

De Speciale Juryprijs ging naar ‘A Family Affair’ van Tom Fassaert. Over dat ontregelende naar een familiegeschiedenis, tevens IDFA-, is hier al eerder bericht.

Overzicht van alle prijswinnaars staat op de IDFA-website. ‘Don Juan’ van Jerzy Sladkowski sleepte de IDFA Award voor beste lange documentaire in de wacht.

Foto bovenaan:
A Strange Love Affair With Ego
Scroll naar top