Adolf Eichmann tijdens proces 1961 (c) Door Israel Government Press Office – Israel National Photo Collection, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17872972

Je moet het maar durven: een opera vernoemen naar de belangrijkste organisator achter de massadeportaties en vernietigingskampen van Joden in de Tweede Wereldoorlog en hem dan niet als personage opvoeren. Componist Alejandra Castro Espejo en librettist Bo Tarenskeen deden het: hun opera Eichmann, een productie van de Diamantfabriek, gaat woensdag 9 december in première in het Muziekgebouw aan ’t IJ.

Adolf Eichmann werd in 1960 door de Israëlische geheime dienst uit Argentinië ontvoerd en na een spraakmakend proces ter dood veroordeeld. In 1962 werd hij opgehangen. Een jaar later publiceerde de Duits-Amerikaanse, Joodse filosofe Hannah Arendt haar controversiële boek Eichmann in Jeruzalem: de banaliteit van het kwaad.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login