Meteen naar de inhoud

Een zaterdagavond met Connie Palmen, Adriaan van Dis en Socrates. #wu16, #wn16

De volgende keer zitten we met 10 mensen in de rij voor een hotseat, 100 online kijkers en tientallen live toeschouwers in de foyer. Dat hoop ik tenminste, want dan heeft het experimenteren met nieuwe vormen, apps en apparaten natuurlijk pas zin. Tijdens de tweede Winternachtenavond, zaterdag 16 januari in het Theater aan het Spui, hadden we iets minder kijkers dan bij onze eerste live uitzending via blab.im, maar de gasten waren er niet minder om. Dan hebben we het over Adriaan van Dis, Connie Palmen en Socrates.

We lopen de gasten na, in deze iets gecomprimeerde video van Blab. Je kunt met je muiscursor naar de verschillende passages gaan. Hieronder staan links met de juiste begintijden op youtube.

00′:00″Socrates

We trappen af met een intellectuele DJ: Socrates. Hoewel, intellectueel? Hij is gewoon heel aardig en dankt zijn naam aan zijn trollengedrag op de middelbare school, waar hij saaie lessen opvrolijkte door zuigende vragen te stellen. Net als de klassiek Griekse filosoof, niet als hakbalspecialist. Deze Socrates draait van alles, behalve Beyoncé, en kan goed leven van zijn vak. Hij staat al vier jaar op de Winternachten te draaien, en naar genoegen, want de dansvloer is aan het einde van de avond afgeladen.

14′:59″ Een verse fan van Rodaan Al Galidi

Een van de meest toegankelijke dichters heeft nu ook een boek geschreven, en het is een belangrijk boek. Volg de recensies de komende tijd. Wij spraken, vers van de presentatie, een toeschouwer Die Erbij Was Geweest. Ze gaat het boek cadeau doen aan haar schoonmoeder.

18′:47″ Jonathan, de voorlichter van de ChristenUnie

Hij kwam ook vers van de presentatie van het nieuwe boek van Rodaan, Hoe ik talent voor het leven kreeg’. En hij, dat is in dit geval de woordvoerder van de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie. Hij zei dat ze Rodaan maar eens naar de Tweede Kamer moesten halen, zodat hij de kamer kon vertellen over hoe het is om als asielzoeker negen jaar in onzekerheid te moeten leven. Wij adviseren de Kamer om in ieder geval een poging te doen om het boek te lezen.

22′:23″ Hier is… Adriaan van Dis

Nederigmakend. Sta je opeens een jeugdheld op het gebied van interviewen zelf te interviewen. Dat er überhaupt nog zinnige woorden uit mij kwamen is een klein wonder. Hij haat twitter, maar dat wisten we al. Van Dis heeft veel te vertellen over nobel Nederland. De duisternis die we verwelkomen, het thema van het festival, daar heeft hij ook nog een en ander over te melden.

28′:54″ Slavenka Drakulic over Srebrenica

Ze schreef boeken over het drama van Srebrenca, een van de dieptepunten van de oorlog in voormalig Joegoslavië. Ze heeft de processen tegen de misdadigers gevolgd. Slavenka Drakulic heeft ook nog wel iets te zeggen over het kwaad waar gewone mensen toe in  staat zijn: het zijn niet alleen gekken en monsters die dat doen.

37′:11″ De winnares van de verhalenwedstrijd

Flamboyant en vaardig. Het meisje dat na 23 jaar terugkeerde op haar middelbare school die nu het Dakota Theater is, schreef een verhaal over haar tijd daar. Heavy shit. Gold ook voor de parfum. Uw presentator bezwijkt bijna.

48′:00″ De Bloggende Stagiaire

Mojdeh Feili kwam op zesjarige leeftijd uit Iran en is nu stagiaire op de pr- afdeling. Maar ze schrijft ook op haar blog mojdehfeili.wordpress.com. Uitgever gezocht. Er zit een verhaal in die meid.

56′:22″ Connie Palmen Late Night

“Engeland is een heel ander land om vandaan te komen, als schrijver.”, verklaart Commie Palmen, die niet uit een signeersessie van haar laatste roman komt. Daarvoor had ze een nogal ingewikkelde discussie over empathie en engagement. Dus ben je toe aan een beetje ontspanning. En waar doe je dat beter dan aan de presentatietafel van Cultuurpers.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175€ / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Groot Lidmaatschap
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50€ / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands