Als theater iets kan, dan is het ons buiten de werkelijkheid zetten. Niet eens om je te laten wegdromen, maar om die werkelijkheid even stil te zetten en er op een andere manier naar te kijken. Noem het het Ti-Ta-Tovenaarmoment. Op het dramatische hoogtepunt de handeling stilzetten, om de angel uit de wesp, dan wel de lont uit het kruitvat te trekken.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Advertentie

Dit bericht dat u leest is een advertentie. Ook adverteren? Neem contact op!

Firma Mes deed dat in april van dit jaar, en het resultaat was verbluffend. De kleine theatergroep zette een recente gebeurtenis stil: het doodschieten, door een politieagent, van een ongewapende donkere jongen op station Hollands Spoor in 2012. Dat incident leidde tot flinke onrust, en vestigde nog sterker de aandacht op de integratieproblemen in Den Haag, de stad waar onze regering zetelt en de extreemrechtse PVV in de gemeenteraad zit. De stad ook, waar de politieagent een reputatie heeft van rauwdouwende bullebak en serieuze media op zoek gaan naar al dan niet bestaande ‘shariadriehoeken’.

Twijfel

Nog net iets eerder dan Het Nationale Theater, dat dit jaar met The Nation een hele theaterserie wijdt aan de explosieve situatie in de residentie, deed Kees Roorda als schrijver iets bijzonders met het incident op Hollands Spoor. Hij schreef voor iedere betrokkene een tekst waarin diens standpunt volledig tot zijn recht komt. De tekst wijst geen schuldigen aan, maar zaait twijfel. Geen twijfel over wat er gebeurd is, maar twijfel over wat we daarvan moeten vinden. Dat is een heel spannend ding om te doen, en ook best wel uniek.

Advertentie-archief

Dit bericht is een oude advertentie, die als gewoon bericht in de stroom mee is gegaan. Ze heeft haar werk gedaan. Reageren hoeft niet meer.
Ook adverteren? Neem contact op!

De voorstelling, gebracht als incidenteel project, werd opgepikt door de media en kreeg juichende kritieken. ‘De opbouw van de tekst, het tragische bronmateriaal en de fantastische spelers maken RISHI tot een heftig en onontkoombaar drama, waarin sensationalisme geen ruimte krijgt.’, schreef De Volkskrant. In De Groene Amsterdammer stond te lezen: RISHI (…) is niet veeleisend. En ze verdient het om door veel meer mensen te worden gezien. Het is immers belangwekkend documentair theater.’

De kans om de voorstelling nu te gaan zien is er, dankzij het Theaterfestival. Daarna volgt nog een kleine tournee. Wees er snel bij.

Speellijst:

  • 9 sep Theater Bellevue Amsterdam Nederlands Theater Festival
  • 10 sep Theater Bellevue Amsterdam Nederlands Theater Festival
  • 11 sep Theater Bellevue Amsterdam Nederlands Theater Festival
  • 12 sep Theater Bellevue Amsterdam Nederlands Theater Festival
  • 14 sep Theater aan het Spui Den Haag
  • 15 sep Theater aan het Spui Den Haag
  • 20 sep De Snorfabriek Utrecht tickets via Stadsschouwburg Utrecht
  • 22 sep Theater De Lieve Vrouw Amersfoort
  • 23 sep Rotterdamse Schouwburg Rotterdam
  • 26 sep Theater Dakota Den Haag

 

Foto bovenaan:
Scenefoto Rishi. Foto: Joris Jan Bos
Scroll naar top