Het wonder gebeurde gelijk op de eerste locatie al. Op een kaal stukje duin voor strandcafé Oscars staan schommelbanken. Vanaf een van die banken keek ik, deinend, over een hellinkje helmgras, dan een paar terrassen en daarachter de zee. Omdat het een doordeweekse dag was, maar wel zomers warm, hadden zich al wat badgasten in strandstoelen gevestigd. Druk was het niet. Beneden aan het duin twee hoogblonde, ietwat voluptueuze en grotendeels naakte vrouwen met een kind in de weer, op jacht naar ijsjes.

Op mijn oren: een andere tijd. Toevallig vertelde daar een prettige mannenstem over een Vreemdeling die op een wandeling langs de zee twee vissersvrouwen tegenkwam. Hij vertelde over hun kleren, hun vormen, zijn vervreemding. Door wat er in mijn oren klonk veranderde wat ik met mijn ogen zag in dat tafereel uit 1836. Tot overmaat van ramp liep een in keurig beige zomerkostuum gekleed heerschap langs. Welkom in de 19e eeuw. Fictie en werkelijkheid liepen in elkaar over in perfecte harmonie.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Transcendentie

Dat is wat geluid kan doen. Voor transcendentie heb je niet altijd LSD of paddo’s nodig. Een koptelefoon en een goede montage zijn vaak genoeg. Je kunt het zelf gaan ervaren, deze zomer in Scheveningen. Het evenement heet ‘Liefdeskuren’ en het is een audiowandeling langs drie locaties in de badplaats die er steeds beter in slaagt om weer een beetje internationaal mondain te worden, in plaats van groezelige betonwoestenij die ik nog uit mijn jeugd ken.

De audiowandeling is bedacht door hoorspelmaakster Ingrid van Frankenhuyzen, ontworpen door haar man Pink Steenvoorden en geschreven door Marente de Moor. Het gaat over de dagen die componist Felix Mendelssohn Bartholdy in 1863 in Scheveningen doorbracht. Toen was het nog een kuuroord en was een dagelijkse plons in de golven, in combinatie met een glas zeewater, genoeg om van een longaandoening af te komen (dood of levend). Ook Mendelssohn moet van een hoest af, maar het verhaal – losjes gebaseerd op de werkelijkheid – gaat natuurlijk over meer dingen, zoals een writers block en jalousie de métier.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Anderhalf uur

Ik wandelde ongeveer anderhalf uur tussen de verschillende locaties, en dat is met mooi weer geen enkel probleem. Een collega met haast deed het in de helft van de tijd, en ook dat leverde een enthousiaste recensie op. Zelf ervoer ik dat ook bij een eerder werk van van Frankenhuyzen, het hoorspel Oh, die Zee, gebaseerd op de Odyssee van Homerus. Dat maakte ik mee op een druilerige dag bij de Scheveningse haven, en het werkte ook daar perfect. Audio is het nieuwe video. Geloof me. En als je het niet gelooft, ga het meemaken. En vertel me erover.

Goed om te weten Goed om te weten

Liefdeskuren. Nog mee te maken tot en met 9 september. Er is ook een versie voor kinderen. Start en kaartverkoop op de Pier van Scheveningen. Inlichtingen en reserveren: www.ohdiezee.nl/liefdeskuren.

Foto bovenaan:
Scroll naar top