Het bloemencorso van Zundert, een stukje unieke volkscultuur (sinds 1936!) waarin de – niet inheemse – Dahlia een hoofdrol speelt, had het dit jaar zwaar. Door de droogte waren er minder bloemen dan andere jaren en dus moest er geïmproviseerd worden door de honderden vrijwilligers die ieder jaar het dorp waar de herinnering aan weer springlevend is aan het eind van de zomer opfleuren. Het werd toch nog mooi. Hulde.

Groot probleem voor Zundert

Toch hebben de Zundertse praalwagenbouwers extra nodig. Volgens de voor een grotere bouwloods. Een grote bouwloods betekent niet alleen een eenmalige investering, maar ook elk jaar een flinke kluif OZB. Dat is iets waar de VVD sterk aan hecht: dat rijkssubsidie weer doorvloeit naar de gemeentekas in de vorm van OZB. Maar dat is een ander verhaal.

Wat de mensen in de achterban van de Zundertse VVD vooral steekt, is dat het bezoek aan het Concertgebouw te duur voor hen is. Terwijl er wel belastinggeld naartoe gaat. Per jaar, per Zundertenaar ongeveer eentiende cent, maar toch. Je moet niet alleen de reis naar Amsterdam bekostigen (en oppas voor de kinderen regelen), maar ook nog eens een kaartje bemachtigen dat, zeker bij de echte toppers, allemachtig duur is. Het is dan echt vervelend om te zien dat mensen die dichter in de buurt wonen en niet op een dubbeltje hoeven te kijken, wél naar die topkunst kunnen komen luisteren.

Subsidie? Dan gratis!

Het zou dus beter zijn om die topkunst goedkoper te maken. Waar betalen we anders die voor? Subsidiegeld moet toekomen aan de burger, zoals ook de vele miljarden euro’s aan landbouwsubsidies via de boer uiteindelijk toevloeien naar de consument. We betalen met zijn allen, dan ook toegang met zijn allen. Zou deze website subsidie krijgen, zou die ook gratis zijn. Logisch dus.

Alleen, hoe kunnen we ervoor zorgen dat al die topkunst (daar hebben we best veel van, in Nederland) toegankelijk wordt voor elke hardwerkende Nederlandse belastingbetaler? Hoe kan die belastingbetaler immers anders bepalen of dat een beetje terecht besteed wordt? Daar is maar één antwoord op mogelijk: die moet goedkoper, liefst gratis, en zo mogelijk naar de mensen toe gebracht worden.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Wie heeft die kunst zo duur gemaakt?

Maar wacht, was dat niet juist waarom we subsidie hadden? Waarom is die topkunst, waar elke carnavalsvereniging beter van zou worden na kennisname, dan zo onbereikbaar duur? Heeft er een partij gekort op subsidies? Hoe kan dat? Wie heeft dat openbaar vervoer zo duur gemaakt? Waarom rijden er geen nachttreinen tussen Amsterdam en Breda? Op deze manier gooien we met zijn allen subsidiegeld over de balk.

Dankzij de VVD, die te knieperig is om de mensen in het diepe zuiden toegang te bieden tot al het moois wat ons kleine land te bieden heeft.

De VVD kan maar op één manier zorgen dat aan deze schandelijke onrechtvaardigheid en tweedeling een einde wordt gemaakt: meer subsidie voor onze topkunst, meer subsidie voor hardwerkende Nederlanders om die topkunst te leren maken. Het is gelukt met topsport. Waarom niet met dat andere, voor iedere volkscultuur onmisbare ding?

Foto bovenaan:
Door Stichting Bloemencorso Zundert - Beeldarchief Stichting Bloemencorso Zundert, <a href="https://creativecommons.org/licenses/by/4.0" title="Creative Commons Attribution 4.0">CC BY 4.0</a>, <a href="https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43064218">Koppeling</a>
Scroll naar top