De Amazon-versie van Kobo-plus, Kindle Unlimited, is fantastisch voor selfpublishers. Je krijgt als schrijver 0,005 dollar per gelezen pagina uitgekeerd. Dit leidt echter ook tot misbruik en oplichting op gigantische schaal, meldt The Guardian in een diepgravend stuk.

Zo zijn er ‘auteurs’ die hele dikke boeken via het abonnementssysteem aanbieden, en lezers daarin een beloning bieden wanneer ze alle 3000 pagina’s omslaan en helemaal tot het eind ‘doorlezen’. Dat is dan mooi 15 euro per lezer.

Andere auteurs schakelen via het freelanceplatform Fiverrr ghostwriters in die voor soms idioot lage bedragen een boek van 25000 woorden (formaat bouquetreeks) voor je . In een paar dagen. Dat ze daarbij soms gewoon een boek van iemand anders kopiëren en via een dienst als Deepl vertalen, maakt de boel nog vrolijker.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

In heeft Amazon nog geen vergelijkbaar systeem in ontwikkeling. Kobo plus doet vooralsnog alleen zaken met uitgevers en betaalt niet rechtstreeks aan auteurs. Wanneer zoiets ook in Nederland van de grond komt, is het even afwachten of de scammers hier ook aan de slag gaan. Met een klein taalgebied als het onze is de kans op maandinkomens van een ton of meer, zoals in het Engelse taalgebied, vrijwel nihil.

Lees het hele artikel hier.

Foto bovenaan:
Afbeelding van <a href="https://pixabay.com/nl/users/OpenClipart-Vectors-30363/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=151246">OpenClipart-Vectors</a> via <a href="https://pixabay.com/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=151246">Pixabay</a>
Cultuurpers is er voor de leden. Als lid maak je ons mogelijk.

Klik HIER en word lid!

Scroll naar top