Meteen naar de inhoud

Animatiefestivals in Amsterdam en Utrecht bundelen krachten en zijn nu KABOOM

Het nieuwe animatiefestival dat op 9 november van start gaat heeft een naam die knalt: KABOOM. Feest dus voor liefhebbers (en wie is dat niet) van animatie in al zijn verschijningsvormen. Eerst van 9-12 november in Utrecht met een programma voor kids en familie, aansluitend van 13-17 november in Amsterdam voor volwassen kijkers.

Maar wacht eens. We hadden toch al twee animatiefestivals? Dat klopt, maar die hebben nu hun krachten gebundeld. Het zit ongeveer zo:

Fusie

In de eerste plaats was er natuurlijk het in 1985 opgerichte Holland Animation Film Festival (HAFF) dat Utrecht als thuisbasis had. In 2007 kwam daar het KLIK! Amsterdam Animation Festival bij met een sterk overlappend programma. In 2018 ontstond er bij het HAFF conflict over de koers, met het terugtreden van directeur Gerben Schermer en de afgelasting van editie 2018 tot gevolg. Hoe moest het verder?

Het HAFF benaderde KLIK! en na een jaar van gedegen gesprekken kwamen beide organisaties tot de conclusie dat ze elkaar goed aanvullen. Goed dus om in de toekomst de krachten te bundelen, zo vertelt perscontact Maxi Meissner. Het resultaat is KABOOM, georganiseerd als gezamenlijk project met een staf die deels uit oudgedienden, deels uit nieuwe mensen bestaat. Intussen wordt achter de schermen gewerkt aan een echte fusie van beide organisaties.

Aardman en Zuid-Korea

Zoals beide voorgangers al deden, biedt KABOOM een breed overzicht van de hedendaagse stand van zaken op animatiegebied, van experimenteel tot films voor breed publiek. Dat hoeven niet perse premières te zijn, maar dat de nieuwste Toy Story ontbreekt komt omdat er dit jaar geen samenwerking met Disney-Pixar is. Dat wordt overigens ruimschoots goedgemaakt door een focus te richten op de Britse Aardman-studio (denk aan Wallace & Gromit). Een andere special is werk uit Zuid-Korea, dat hier zelden te zien is.

De nadruk ligt op korte films, in een verbazingwekkende verscheidenheid uit een groot aantal landen. Daar gaat het hart van de organisatie echt naar uit. Betrekkelijk nieuw is de uitbreiding van het aanbod voor kids en familie, dat uitwaaiert over de stad Utrecht. Niet alleen films, maar ook workshops en activiteiten met plaatselijke partners. In Amsterdam ligt de nadruk op het aanbod voor volwassen publiek en professionals.

Op de Industry Day in Utrecht komen op 12 november filmmakers, distributeurs, festivalprogrammeurs en andere professionals bij elkaar. Zo hoopt KABOOM de animatiewereld te helpen ontwikkelen.

Er zijn competities voor lange en korte animaties, studentenfilms, Nederlands kort, opdrachtfilms, korte films voor kinderen en virtual reality.

100 jaar Nederlandse animatie

Een van de themaprogramma is 100 jaar Nederlandse animatie. Eigenlijk 101 jaar, want het oudst vertoonde filmpje is Een avontuurtje in het luchtruim uit 1918. Daarnaast biedt dit overzicht een aangenaam weerzien met veel prachtige kleine klassiekers, waaronder het in 2001 met een Oscar bekroonde Father and Daughter van Michaël Dudok de Wit.

Workshop Hand Painted Paradise met Steven Woloshen (foto: KABOOM)

Sterk uitgebreid in vergelijking met voorgaande jaren is het aanbod Virtual Reality en Augmented Reality. Een van de voorstellingen die Meissner tipt is Fight. In deze interacteive live performance met Augmented Reality krijgen animaties leven ingeblazen door een echte martial arts beoefenaar. Een andere tip is Hand-Painted Paradise, een workshop van Steven Woloshen die je leert direct op film een animatie te schilderen. Dat we dat in de digitale tijd nog mogen meemaken! Voor de jonge bezoekers is er in Kinepolis Utrecht een breed scala aan zelf-doe activiteiten onder de titel Exploration Station.

Als ondergetekende ook iets mag tippen dan is dat niet alleen de kans om te bingen met alle afleveringen van Undone, maar ook bijvoorbeeld de origineel vormgegeven korte films Intermission Expedition (toeristen worstelen met loslaten van routine) van Wiep Teeuwisse en het bijna abstracte Flow van Adriaan Lokman. De internationaal al veelvuldig bekroonde lange Franse animatie J’ai perdu mon corps ontbreekt jammer genoeg op KABOOM, maar wel is er het op Annecy bekroonde Away, een wonderbaarlijke droomreis van een jongen, een motorfiets en een kleine vogel. Van Gints Zilbalodis uit Letland. Zien!

Goed om te weten Goed om te weten

KABOOM Utrecht is van 9 t/m 12 november op diverse locaties. KABOOM Amsterdam van 13 t/m 17 november rond het Westergasfabriek terrein. Website: KABOOM

Leo Bankersen

Leo Bankersen schrijft over film sinds Chinatown en Night of the Living Dead. Recenseerde als freelance filmjournalist lange tijd voor de GPD. Is nu, onder andere, een van de vaste bijdragers aan De Filmkrant. Breekt graag een lans voor kinderfilms, documentaires en films uit niet-westerse landen. Andere specialiteiten: digitale zaken en filmeducatie.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands