Wat is een goed moment om de kids te verleiden met originele filmkunst? Zoals de speelse dans van kleur en beweging in Mijn moeder is een vliegtuig? Of verbazingwekkend stoeiende knikkers die zelfs over het plafond rollen? Of vreemde schaduwen die je verbeelding aan het werk zetten? Nou, bijvoorbeeld als het meivakantie is, je veel thuis moet blijven en de online-lessen even stil liggen. Ik heb zelf ook even gekeken en was verrast.

Kijk, verwonder en doe

Klap dus die laptop maar open, ga naar Taartrovers Thuis en kijk, verwonder en doe. De Taartroversbende, zoals ik het maar even noem, is gewoonlijk in de filmtheaters en op scholen actief met het Taartrovers Film Festival en bijbehorende educatieve activiteiten.

Beste lezer: Donaties zijn welkom!
Avatar Je kunt dit verhaal gratis lezen. Dat kan dankzij donaties van lezers. Je mag helemaal zelf bepalen wat dit verhaal je waard is.
Beloon de schrijver!

Waardeer dit verhaal!

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Omdat corona rondwaart is Taartrovers kort geleden online gegaan. Iedere week een paar nieuwe korte films, geschikt voor peuters en kleuters vanaf een jaar of drie. Met bij iedere film knutselsuggesties en andere aanwijzingen (ook voor de ouders) om zelf aan de slag te gaan.

Hoewel ik de doelgroep niet over de vloer heb was ik toch nieuwsgierig. Aan het vouwen van vliegtuigjes met daarop een tekening van vader of moeder heb ik me niet gewaagd. Maar de films zelf heb ik met veel plezier bekeken. Het blijkt weer eens dat artistieke kwaliteit en fantasie zich niet storen aan leeftijden.

Russische animatiekunst

Zoals bijvoorbeeld het op het TIFF-Kids (Toronto) bekroonde Mijn moeder is een vliegtuig, van de Russische animatiekunstenaar Yulia Aronova. Een feest van verbeelding, waarin de kleine Pjotr aan de hand van zijn vliegtuigvormige moeder de wereld rondvliegt. Ogenschijnlijk simpele 2D-animatie, getekend in een losse, maar expressieve prentenboekstijl die je echt het gevoel geeft het zelf ook te willen doen.

Schaduwspel

Vincent Bal is schaduwoloog (beeld: Taartrovers)

Een nog veel directere uitnodiging is het ultrakorte Toveren met licht van de Belgische filmmaker Vincent Bal (Minoes, Nono het Zigzag-kind). Hij noemt zichzelf in dit verband ‘shadowoloog’. In niet meer dan 1 minuut laat hij zien hoe je met alledaagse voorwerpen en licht en schaduw onverwachte visuele grapjes en voorstellingen maakt. Een soort schaduw-doodles. Bal heeft er nog veel meer, te vinden op zijn instagram en youtube.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Op de Taartrovers-site is te zien hoe kleine Taartrover Sieuwe in een plakbandrol plotseling een olifant zag.

Sieuwe’s olifant (beeld: Taartrovers)

En wat te denken van dat vreemde, kubusvormige kamertje in Sally, waarin knikkers geheimzinnig aan het rollen slaan en zelfs de zwaartekracht tarten. Taartrovers spoort kinderen aan om met knikkers, ballen en karton een eigen rollenbaan te maken. Mijn suggestie: probeer eens te bedenken hoe Luna Maurer en Roel Wouters dit filmpje hebben gemaakt. Het is niet moeilijk. Als je het snapt kan je het misschien wel zelf!

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

Charmant en prachtig geanimeerd is ook het dierenavontuur Picknick met taart, een vrije bewerking van het gelijknamige prentenboek van Thé Tjong-Khing. Of kijk eens wat je allemaal kan doen als je de rommelzolder leeghaalt, zoals in Evi & Co. Ouders pas op! Voor u het weet heeft de jonge kijker van uw boeken, cd’s, videobanden en ander huisraad een omvalbaan gemaakt.

Foto bovenaan:
Mijn moeder is een vliegtuig (beeld: Taartrovers)
Nog steeds. Waardeer de auteur!
Onafhankelijke cultuurjournalistiek is nog steeds nodig. Wij doen het al elf jaar, met succes, dankzij donaties! Bepaal dus zelf wat dit verhaal je waard is en doneer!

Waardeer dit verhaal!

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Goed om te weten Goed om te weten

Op 29 april organiseert Taartrovers nog als speciale verrassing de thuispremière van Zwaantje trakteert. Kinderen die in de meivakantie jarig zijn kunnen een traktatie krijgen.

Scroll naar top