Zaterdag 6 maart vond de jaarlijks terugkerende Inktspotbattle plaats bij Concordia. Het thema was “Verkiezingen (in Coronatijd)”. 10 Nederlandse cartoonisten deden mee. De enige vrouwelijke deelnemer, Renée van den Kerkhof, ging er met de prijs van door.

Online bezoekers konden meekijken hoe de deelnemende tekenaars een actueel onderwerp vertalen naar spotprenten. Een deskundige jury koos aan het einde van de battle de winnaar. Saillant detail was dat bij de ingeleverde tekening Rob Jetten nog als lijsttrekker van D’66 werd afgebeeld. Gelukkig is dit, aan de vooravond van internationale vrouwendag, snel hersteld door de tekenaar.

De jury was lovend over het niveau van de creaties: “Met deze tekening combineert Renée feilloos de corona-crisis en de verkiezingen”.

De eerste cartoon werd al na 32 minuten ingeleverd; een andere werd nog in de laatste zeven minuten gemaakt, omdat inspiratie in eerste instantie uitbleef.

De deelnemende tekenaars van deze editie waren: marcjanjanssen (Marc-Jan Janssen), Danibal (Daniel Hentschel), Neetje (Renée van den Kerkhof), KIK (Benjamin Kikkert), Loko (Lodewijk Koster), RGvT / Fokke & Sukke (Jean-Marc van Tol), Lex Dirkse, Maarten Wolterink, Moshe Gilula en Hard Papier (Rob de Jong).

Ook dit jaar had Concordia weer een deskundige jury weten te strikken. Deze bestond uit Roy de Witte, gedeputeerde bij Provincie Overijssel en Henk ten Harkel, hoofdredacteur/projectleider journalistiek bij 1Twente en ondernemer toegepaste kunst. Als derde jurylid schoof acteur, schrijveren satiremaker Owen Schumacher aan. Hij was tevens jurylid voor de Inktspotprijs 19/20, waarvan de spotprenten zijn opgenomen in de huidige expositie.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

In de geanimeerde gesprekken aan tafel kwamen diverse interessante feiten boven tafel. Zo wist Owen te melden dat Frank de Grave, na zijn legendarisch persiflage in Kopspijkers (“nobody fucks with Frank de Grave”), veel meer voorkeursstemmen kreeg. Voor Moshe blijken potlood, puntenslijper én stofzuiger onmisbare tools bij het maken van cartoons. Marc-Jan Janssen gebruikt in zijn dagelijkse praktijk als specialist in het ziekenhuis zijn tekentalent om patiënten helder uit te leggen wat er aan de hand is. Roy de Witte leerde dat een ogenschijnlijk simpele beslissing gebaseerd op excelsheets je als beginnend wethouder duur kan komen te staan, waarmee je snel onderwerp van spotprenten wordt.

Al deze wetenswaardigheden en nog veel meer zijn over enkele dagen weer online beschikbaar als de registratie wordt gepubliceerd.

Inktspot: de beste spotprenten van het afgelopen jaar

De Inktspotbattle maakt deel uit van de expositie Inktspot, met de beste politieke tekeningen van het jaar 2019/2020. Helaas zit deze expositie vanwege de maatregelen rondom de coronasituatie momenteel achter gesloten deuren. Meer informatie over de werken is te vinden via de website van stichting Pers en Prent.

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

Concordia

Concordia (Enschede, 1902) is een multidisciplinaire culturele instellingen met programmering in film, theater en beeldende kunst. Haar doelstelling is om kunst vanzelfsprekend te maken. In dat kader presenteert zijn jaarlijks de tentoonstelling ‘Inktspot’ met de beste politieke spotprenten van het afgelopen jaar. Sinds 2016 organiseert zij daarbij tevens de Inktspotbattle. Voor de tweede keer werd deze online gehouden.

Praktische informatie:

 

Persbericht
Dit is een persbericht van een van onze leden. Persberichten van leden met een ‘bijzonder’ lidmaatschap worden onverkort doorgeplaatst en gedeeld met onze volgers op sociale media. Ook meedoen? Word BIJZONDER lid!

Foto bovenaan:
De winnende tekening
Scroll naar top