Matteo Myderwyk nieuwe artist in residence van TivoliVredenburg

De Nederlandse pianist/componist Matteo Myderwyk is in juni en juli 2021 artist in residence in TivoliVredenburg. In drie weken tijd speelt hij vier verschillende concerten in vier verschillende zalen.*

Matteo Myderwyk is opgeleid als klassiek pianist, maar besloot na het conservatorium alle muzikale regels en wetten van zich af te gooien. Zijn doel: muziek maken in het moment. Zo belandde Myderwyk in de wondere werelden van de free-jazz, de neoklassieke muziek en de elektronica en gaf hij optredens op Lowlands, Oerol en het Amsterdam Dance Event. Continu breekt hij wetten door te improviseren met keuzes van instrumenten.

De vier concerten:

  • Donderdag 10 juni – Grote Zaal – filmsoundtrack
  • Vrijdag 18 juni – Hertz – piano & synths (solo)
  • Zaterdag 26 juni – Cloud Nine – jazz (trio)
  • Vrijdag 2 juli – Ronda – electronic (duo)

Matteo Myderwyk: ‘Het is een hele grote eer om zowaar artist in residence te zijn bij TivoliVredenburg, voor mij de perfecte start van een nieuwe periode na een toch wat sombere tijd! Ik heb gekozen om vier projecten op te starten en deze in vier verschillende zalen in TivoliVredenburg uit te voeren. Voor de prachtige film Aquarela heb ik een eigen soundtrack geschreven, een intense film volledig in het teken van (de kracht van) water. Live uitgevoerd in de Grote Zaal waarbij ik ook het orgel ga bespelen. In de Hertz speel ik solowerk voor piano en synths, en laat ik wellicht ook een aantal nieuwe composities horen. Samen met drummer Remco Menting ben ik afgelopen jaar een duo gestart rondom percussie en piano’s; we speelden al tijdens TivoliVredenburg’s 32-urende livestream Andermaal en gaan nu in Ronda voor het eerst een show spelen voor publiek. Als laatst heb ik twee bevriende muzikanten uitgenodigd om te improviseren; dit doen we in Cloud Nine. Haytham Safia op u’d en Osama Mileegi op drums. Ik heb ontzettend veel zin om met deze projecten naar buiten te treden, hopelijk tot in TivoliVredenburg!’

*Op basis van de verwachte versoepelingen van de coronamaatregelen kunnen deze concerten doorgaan met beperkte capaciteit en op anderhalve meter afstand.

Donderdag 10 juni – Grote Zaal – filmsoundtrack

Begeleid door indrukwekkende filmbeelden van bruisende watervallen, krakende gletsjers en woeste zeeën speelt Matteo Myderwyk (onder meer op ons eigen Van Vulpen-orgel) een zelf gecomponeerde filmsoundtrack. Vrijuit laat hij zijn muzikale ideeën stromen, zoals water zelf ook vrijuit wil stromen. Laat je meevoeren door de indrukwekkende kracht van water gecombineerd met die van Myderwyks muziek!

Vrijdag 18 juni – Hertz – piano & synths (solo)

Tijdens dit soloconcert brengt Matteo Myderwyk zijn meest recente werk (waaronder de nieuwe single van het komende album), gecomponeerd tijdens de lockdowns van het afgelopen jaar. Ook komt het album Parabel (2020) aan bod. Moeiteloos verstrengelt Myderwyk twee werelden: die van klassiek en elektronica. Zoals hij zelf zegt: ‘Ik wil dat mijn muziek ‘kneedbaar’ op verschillende instrumenten gespeeld kan worden.’

Zaterdag 26 juni – Cloud Nine – jazz (trio)

Matteo Myderwyk is een muzikale veelvraat die continu nieuwe stijlen en genres verkent. Zo vormt hij met Haytham Safia (oed) en Osama Mileegi (percussie) het jazztrio Salaasa. Niet zomaar jazz: de nummers van Salaasa zijn gebaseerd op Arabische muziek gecomponeerd door Haytham Safia op de u’d (ofwel oed), een peervormig snaarinstrument dat veel gebruikt wordt in muziek uit het Midden-Oosten. Een opwindende mix!

Vrijdag 2 juli – Ronda – electronic (duo)

Het duo Matteo Myderwyk (toetsen) en Remco Menting (drums) deed eerder dit jaar al onze Ronda aan  tijdens Andermaal, een 32-uursevenement gecureerd door Colin Benders. Grote kracht van dit duo is de spanning die de interactie tussen drums en toetsen oproept. Menting is onder meer drummer van jazztrio Kapok, waarmee hij de European Jazz Award won. Samen geven ze de muziek van Myderwyk een nieuwe dimensie!

Persbericht
Dit is een persbericht van een van onze leden. Culturele organisaties die lid zijn van Cultuurpers kunnen persberichten indienen, die vervolgens onverkort worden doorgeplaatst en gedeeld met onze volgers op sociale media. Ook meedoen? Word lid met je organisatie!!

Foto bovenaan:
Campagnebeeld