‘Zijn we er klaar voor? Ja. Is alles gereed? Nee, nog lang niet, want het is allemaal heel erg complex. Maar uiteindelijk overweegt nu de juichstemming, omdat we tot anderhalve week geleden nog niet eens wisten of we mochten.’ Emily Ansenk, voor het tweede jaar directeur van het , vertelt in deze Nerdpodcast  aan en Wijbrand Schaap over deze 74ste editie, die eindelijk weer live events bevat.

Er zijn wel hobbels. Zo moet je, als je meer voorstellingen bezoekt, best vaak testen op , ook als je gevaccineerd bent. ‘Dat is een kleine ongemakkelijkheid die we het liever niet zouden aandoen. Je moet nu vooraf langs een testlocatie in de RAI, of in een van de andere steden. Dat is onhandig, maar veiligheid staat voorop.’

Het kan dus niet zoals in , waar bij een testevent in het een test-tent voor de deur staat, vertelt Ansenk: ‘We kunnen daar een heel lange filosofische discussie over hebben, maar zo werkt het niet in . Als individuele instelling kun je zoiets niet veranderen. Ook al zijn we een redelijk geroot en belangrijk podiumkunsten, dan nog zijn we eigenlijk maar een hele kleine speler.’

Invloed

Eigenlijk klinkt dat best bescheiden voor een waar vroeger heel en zakelijk voor uitliep. ‘Wat ik dit jaar geleerd heb is: maak je alleen zorgen over de dingen waar je wel invloed op hebt, en vooral geen zorgen over waar je geen invloed op hebt. Als kleine speler kun je de regels niet veranderen. We moeten allang blij zijn dat we live kunnen.’

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Ook wanneer de regels worden versoepeld en er weer zonder testen gespeeld mag worden met een maximum van 30 personen per zaal, zal het niet meegaan. ‘Alles wat we hebben geprogrammeerd is gedaan, rekening houdend met de . Dat kan nu nog niet zonder testen. Met maximaal dertig mensen in de zaal komt het niet uit. De kaartverkoop is daar ook op ingericht, en wat er ook door de besloten wordt, we gaan dat niet aanpassen. Veel voorstellingen zijn al uitverkocht.’

Luister hier verder naar alles wat je altijd al wilde weten over deze editie van het .

Scroll naar top