Meteen naar de inhoud

Auteurs Jennifer Egan en Douglas Stuart op bezoek in Utrecht

Cultuurpers ledenservice

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een bijpassend lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door laten plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.


ILFU verwelkomt op 20 mei 2020 gelauwerd auteur Jennifer Egan en Booker Prize-winnaar Douglas Stuart in Utrecht voor een unieke dubbele Book Talk. Beide auteurs publiceerden begin april nieuwe romans, die elk op hun eigen manier de (westerse) samenleving becommentariëren. De romans sluiten daarbij aan op de missie van het online platform voor verhalen dat ILFU eveneens begin april lanceerde, met het motto ‘fictie bij de feiten’.

Jennifer Egan, auteur van onder andere Bezoek van de knokploeg (Visit From The Goon Squad) en Manhattan Beach, bezoekt Nederland ter gelegenheid van de publicatie van haar nieuwe roman, Het snoephuis, bij Uitgeverij De Arbeiderspers. Egan wordt tijdens deze avond geïnterviewd door auteur Nina Polak. Douglas Stuart won met zijn vorige roman Shuggie Bain de prestigieuze Booker Prize. Zijn nieuwe roman, Mungo, verscheen onlangs bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam. Stuart wordt geïnterviewd door Thomas Heerma van Voss.

Fictie bij de feiten

ILFU (International Literature Festival Utrecht) lanceerde vorige maand nieuw online platform voor fictie. Fictie is volgens de initiatiefnemers minstens zo belangrijk om de wereld te begrijpen als de feiten die we horen in het nieuws. Het platform wil met bijdragen van schrijvers, denkers en dichters tegenwicht bieden aan de BN’ers, influencers en opiniemakers die de media domineren. Schrijvers als Manon Uphoff, Lisa Weeda, Jennifer Egan, Ali Smith, Azar Nafisi, Samya Hafsaoui en Joost Oomen werken in de eerste twee maanden aan het platform mee. Er zijn duizend leden nodig om het platform ook daarna in de lucht te houden en verder uit te bouwen.

De romans van Egan en Stuart zijn exemplarisch voor de missie van het ILFU platform. Waar Egans Het snoephuis de invloed van technologie op onze identiteit, autonomie en op de samenleving verkent, is Stuarts Mungo een vertelling over de grenzen van masculiniteit, geweld tegen de LGBTQ+-gemeenschap, sektarisme en religie.

Het snoephuis

De ILFU Book Talk staat allereerst in het teken van de publicatie van Egans nieuwste roman, Het snoephuis, die 5 april verscheen in vertaling van Arjaan van Nimwegen en Thijs van Nimwegen. In Het snoephuis brengt Egan personages uit Bezoek van de knokploeg opnieuw ten tonele. Bix Bouton, nu niet meer in de bijrol maar in hoofdrol, is ondernemer en experimenteert met het menselijk geheugen. Hij brengt Baas over je Onbewuste op de markt. Met dit technologische programma krijg je toegang tot al je herinneringen, en kun je deze herinneringen met iedereen delen. Maar niet iedereen is enthousiast. In aan elkaar gelinkte verhalen weeft Egan de verregaande gevolgen van Baas over je Onbewuste door de levens van verschillende personages, wier paden zich meermaals kruisen. Een nerveus makend realistische verkenning van de impact van tech, en een geweldig onderzoek naar de rol van fictie in de 21ste eeuw. Jennifer Egan ontvangt deze avond een laudatio van Basje Boer.

Mungo

Tijdens het tweede deel van de avond komt Douglas Stuart aan het woord over zijn nieuwe roman Mungo, die 7 april in vertaling van Josephine Ruitenberg en Kitty Pouwels verscheen bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam. Mungo vertelt het verhaal van twee jonge mannen, de protestantse Mungo en katholieke James, die elkaar vinden in een vriendschap die uitgroeit tot een onmogelijke en gevaarlijke liefde. Om zijn veiligheid en die van James te bewaken moet Mungo er alles aan doen om zijn ware identiteit verborgen te houden voor zijn omgeving. Stuart bevraagt in dit werk de betekenis van mannelijkheid en beschrijft bovendien op aangrijpende en ontluikende wijze het geweld waar queer mensen mee te maken krijgen. Douglas Suart wordt geïnterviewd door auteur Thomas Heerma van Voss.

Over Jennifer Egan

Voor Bezoek van de knokploeg ontving Jennifer Egan onder meer de Pulitzer Prize en de National Book Critics Circle Award. Haar laatste roman, Manhattan Beach, werd een internationale bestseller, en was in Nederland onder andere boek van de maand bij DWDD.

Over Douglas Stuart

Douglas Stuart ontving voor zijn semi-autobiografische debuutroman Shuggie Bain geheel onverwacht de Booker Prize 2020. Het werd een New York Times-bestseller en Stuart won voor het werk naast de Booker Prize verschillende andere literaire prijzen. Het werk overrompelde zowel Amerikaanse als Nederlandse lezers. In Nederland zijn er inmiddels al meer dan 50.000 exemplaren verkocht.

ILFU Book Talk met Jennifer Egan & Douglas Stuart

Locatie: Boothstraat 7, Utrecht.
Inloop v.a. 19:30
Aanvang 20:00
Prijs: 15,- inclusief koffie en thee
Prijs ILFU Members: 12,- inclusief koffie en thee

Over ILFU

ILFU (International Literature Festival Utrecht) organiseert sinds 2018 jaarlijks eind september een groots, twee weken durend literair festival, waarbij schrijvers van over de hele wereld optreden. Grote programma’s zijn YALFU (Young Adult Literature Festival Utrecht), de Belle van Zuylenlezing (in de afgelopen jaren gehouden door Chimamanda Ngozi Adichie, Margaret Atwood en Elena Ferrante) en het NK Poetry Slam. Het festival wordt jaarlijks afgesloten met de Nacht van de Poëzie. Het festival is aangekondigd voor 23 september tot en met 8 oktober 2022.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur