Meteen naar de inhoud

November Music 2022 presenteert 30e editie met recordaantal concerten en premières

Cultuurpers ledenservice

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een bijpassend lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door laten plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.


 3 t/m 13 november in ’s-Hertogenbosch

Niet eerder klinken er zoveel nieuwe werken als tijdens de komende editie van festival November Music. Met maar liefst ruim 50 premières door makers en uitvoerders uit binnen- en buitenland, 21 compositieopdrachten en meer dan 100 verschillende concerten laat November Music de 30ste editie zien hoe divers en vitaal de nieuwste muziek is. November Music 2022 vindt plaats van 3 t/m 13 november op diverse locaties in ’s-Hertogenbosch en opent voor de tweede maal met het FAQ Festival voor elektronische muziek. De kaartverkoop voor November Music 2022 gaat op 8 september 2022 van start. 

Met de drie festivalcomponisten Joey Roukens, Bryce Dessner en Jürg Frey, artist-in residence Remy van Kesteren en de twee ensembles in focus Silbersee en Ensemble Lucilin uit Luxemburg rolt festival November Music de rode loper uit voor een grote diversiteit aan landelijke en internationale toppers. Uniek is de komst van Dhafer Yousef en Anouar Brahem, twee van ‘s werelds allerbeste ud-spelers. Festivalcomponist Joey Roukens schrijft het Bosch Requiem dat wordt uitgevoerd door het Nederlands Kamerkoor en Amsterdam Sinfonietta. 

Bosch Requiem 2022

Voor de zesde maal laat November Music een nieuw requiem componeren onder de noemer Bosch Requiem. Joey Roukens laat zich inspireren door de teksten van het traditionele requiem en schrijft voor de twee topensembles Nederlands Kamerkoor en Amsterdam Sinfonietta. 

Nationale & internationale ensembles

November Music 2022 biedt weer een podium voor een groot aantal Nederlandse musici en ensembles waaronder Asko|Schőnberg, Cello Octet Amsterdam, Ragazze Quartet, De Ereprijs, Black Pencil, Hannes Minnaar, Ralph van Raat en Fuse. Dit jaar ontvangt November Music twee van de internationale Duitse topensembles voor nieuwe muziek. Voor de eerste maal komt het strijkensemble Ensemble Resonanz uit Hamburg met een programma geheel gewijd aan Bryce Dessner. Ensemble Adapter uit Berlijn speelt werk van twee Nederlandse componisten Bianca Bongers en Bart de Vrees. 

Jazz, world & pop

Dit jaar legt November Music een focus op Afrikaanse muziek met de komst van de Tunesische ud-spelers Dhafer Youssef en Anouar Brahem, Trio Da Kali uit Mali dat samenwerkt met North Sea String Quartet en Metropole Orkest Strings dat optreedt met 3MA waar onder meer ud-speler Driss el Maloumi deel van uitmaakt. De ud speelt ook een prominente rol in de compositieopdracht van Tijn Wybenga. Hij schreef voor zijn vaste groep AM.OK nieuwe werk met de Syrische ud-speler Nawras Alkaky als speciale gast. Verder zijn er optredens tijdens het festival van zangeres Eefje de Visser en elektronicapionier Jameszoo. Harpist Remy van Kesteren laat zijn veelzijdigheid zien en horen in diverse samenwerkingen. 

Premières 

Een kleine greep uit de ruim 60 premières dit jaar. Black Pencil vermengt oosterse en westerse klanken en elektronica samen met het Indonesische gamelanensemble Kyai Fatahillah; Corrie van Binsbergen zet gedichten van Antjie Krog op muziek; Boudewijn Tarenskeen maakt samen met zoon Bo Tarenskeen en architect Francine Houden een voorstelling over de kunst van het herdenken; trombonist Jőrgen van Rijen presenteert een eigen project met nieuwe composities en visuals. Jazzsaxofonist Steve Coleman voert met het Amstel Quartet zijn nieuwste compositie uit.

Er is ruim aandacht voor nieuw en jong talent waaronder Rick van Veldhuizen, Genevieve Murphy, Jan-Peter de Graaff, Aart Strootman, Merijn Bisschops. Van de meer gevestigde namen klinken premières van onder meer Michel van de Aa, Kate Moore, Rob Zuidam, Willem Boogman, Seung-Ah Oh en Peter Adriaansz en van buiten Nederland rising-star Philip Venables, Bryce Dessner, Alberto Posadas en Steve Coleman.

Klassieker

Een van de iconen van de nieuwe muziek Einstein on the Beach wordt uitgevoerd door Suzanne Vega, Ictus en Collegium Vocale in een concertante versie en informele setting. Enig concert in Nederland.

New Music Conference

Op vrijdag 11 november vindt voor de vierde keer de New Music Conference plaats in samenwerking met BUMA Cultuur.

Over November Music

November Music is het festival voor alle avontuurlijke muziekliefhebbers. Ieder jaar brengt het de meest eigenzinnige en vooruitstrevende makers en muzikanten uit de hele wereld samen. Niet met de stroom mee of ertegenin, maar met nieuwe, eigen stromen. Juist door al die verschillende geluiden een plek te geven laat November Music een persoonlijk en eigen verhaal horen, net zoals de makers dat zelf doen.

Ervaar modern gecomponeerde muziek, jazz, wereldmuziek, muziektheater, pop, installaties en genres die je zelf nog niet voor mogelijk hield. November Music creëert ontmoetingen en daagt makers uit in het diepe te springen. 

Per 2021 maakt November Music onderdeel uit van de landelijke culturele basisinfrastructuur, de zogenaamde BIS.

Kijk voor meer informatie op www.novembermusic.net (programma staat begin september online)

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur