Meteen naar de inhoud

[PERSBERICHT] Gijs Wilbrink nieuwe hoofdredacteur van het online platform van ILFU

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Gijs Wilbrink (1984) is de nieuwe hoofdredacteur van het online platform van ILFU. Vorig jaar april lanceerde het literatuurfestival een nieuw online medium voor literaire fictie die aansluit bij de actualiteit. Er waren minimaal 1000 leden nodig om het platform verder uit te bouwen. Inmiddels hebben zich ruim 1200 mensen aangesloten.

Gijs Wilbrink werkte jarenlang als tech lead bij diverse webdesign en developmentbureaus en is oprichter van Vriend van de Show, het grootste onafhankelijke podcastplatform van Nederland. De literaire wereld is hem ook niet vreemd: hij ontving al een C.C.S. Cronestipendium voor het schrijven van zijn debuutroman De Beesten, die eind vorig jaar is verschenen. Het boek kreeg lovende kritieken.

ILFU wil met het jaarlijkse festival en het online platform ruim baan geven aan fictie. ILFU-directeur Michaël Stoker: “De aanslag op Salman Rushdie en de bedreiging van Pim Lammers geven nog maar eens aan dat het nodig is. Er is een groeiende groep mensen die moeite heeft fictie te herkennen en er de waarde niet van inziet. Wij willen op het platform een tegengeluid laten horen. Wij vinden fictie namelijk essentieel voor een democratische samenleving. In Gijs hebben we de ideale hoofdredacteur gevonden om het platform verder uit te bouwen.”

Naast de inkomsten van 1200 leden kreeg het online platform financiële bijdragen van het Cultuur Innovatiefonds, Fonds21 en cultuurloket DigitAll. Operationele kosten worden betaald met externe financiering, de bijdragen van leden worden geheel besteed aan auteurshonoraria. Er verschenen sinds de lancering 240 bijdragen van o.a. Manon Uphoff, Lisa Weeda, Ilya Kaminski, Louise Glück, Marek Šindelka, Joost Oomen en Philip Huff. De verhalen werden 275.000 keer gelezen of beluisterd.

Gijs Wilbrink: “Ik ben trots om me bij het ILFU-team te mogen voegen, en kijk er naar uit om me dagelijks in te zetten voor urgente literaire fictie. De Nederlandse letteren zijn gezegend met een ongelooflijke rijkheid en veelstemmigheid – stemmen die het verdienen om door een groot publiek gehoord te worden. Het liefst zo luid mogelijk.”

Bekijk hier de reportage met Gijs Wilbrink in Brommer op Zee.

Dit jaar hoopt het platform de tweeduizend leden te bereiken. Nieuwe leden kunnen zich aanmelden bij ilfu.com. Het volgende ILFU Festival vindt plaats van 22 september t/m 7 oktober. Op 19 maart is er een speciale ILFU Book Talk met Margaret Atwood.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands