Meteen naar de inhoud

Het leven is wonderlijk absurd, en Elias de Bruyne maakt daar fijn theater over.

In de voorbereiding van mijn verslaggeving over Theaterfestival Boulevard had ik ook ‘interview met Elias de Bruyne’ op mijn verlanglijstje gezet. Het kwam er niet van, en dat is achteraf maar gelukkig, want Cornald Maas was mij voor. Althans, Cornald Maas interviewt Elias de Bruyne tijdens diens voorstelling ‘Euhm… In 5 bedrijven’, die zaterdag 5 augustus in première ging. 

Goed, het is niet de Echte Cornald Maas die we kennen als De Enige Cultuurverslaggever van de nationale televisie, maar de Cornald Maas die met een vleug Ivo Niehe wordt gespeeld door Elias de Bruyne. Dat het op het moment van uitvoering lastig blijkt om zowel de interviewer als de geïnterviewde te zijn, levert een van de betere series mooie momenten op in dit stuk, uitgebracht onder de vlag van het Bossche Theater Artemis.

Langste opkomst ooit

Ik maakte Elias de Bruyne nu voor de tweede keer mee, en opnieuw was het een genot. Vorig jaar deed hij “De voorstelling met misschien wel de langste opkomst ooit.” en het was inderdaad de voorstelling met de langste opkomst die ik ooit meemaakte. Tijd die we konden gebruiken om dubbel te liggen. Mogelijk was hij nog gevolgd door “een stuk waarin het gras een millimeter langer wordt”, maar dat was wellicht een brug te ver. 

Hoewel? Het kan altijd spectaculairder. Omdat Elias de Bruyne ambitie heeft, besloot hij zijn onderwerp te veranderen in “het ontstaan van de wereld en het leven”. Mocht je denken dat dat misschien wat groot is voor een dik uur theater, dan ken je Elias De Bruyne niet. Zelden zo gelachen om de Oerknal. 

Extra lading

Artemis zou Artemis niet zijn als deze voorstelling vol absurde slapstick en bestudeerde lulligheid niet ook een laagje of twee te vinden zijn. Artistiek leider, en aanstichter van veel slimme verstilling, Jetse Batelaan weet de makers onder zijn hoede net even die extra lading op te laten zoeken, waardoor de absurditeit meerwaarde krijgt. Er zit dus een tragisch hoekje aan het geploeter van Elias de Bruyne, zo weet meesterinterviewer Cornald Maas aan zijn onwillige gesprekspartner te ontfutselen. 

Maar misschien geldt dat wel voor ons allemaal.

Gezien: Ëuhm… In 5 bedrijven door Artemis/Elias de Bruyne. Tijdens Theaterfestival Boulevard.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands