Skip to content

Physical theatre, dance and boating on the pond at the Westergasfabriek site

Het is zo nu en dan best frisjes op het terrein van de Westergasfabriek waar drie Fringe-voorstellingen te zien zijn. Donderdagavond zijn dat achtereenvolgens Levelless van Theatergroep WAK, Vivarium van LORNA Collectief en Kaat van Eva Knibbe. De kou is echter geen spelbreker.

De fysieke grappen in Levelless (of Recht niet in het Nederlands) hebben wel wat weg van de Ashton Brothers. In hoog tempo spelen drie mannen, Dorus van der Meer, Bart Strijbos en Toon Kuijpers, in een opvallende installatie. Het is alsof je in een tunnel kijkt waarbij de vloer omhoog loopt. De heren glijden naar beneden, verdwijnen door een luik in de vloer of zijn vindingrijk met licht en geluid. Een mooie scène is het wanneer je denkt dat er vanuit de rook iets enorms op je af komt rollen, maar het dreigende geluid uiteindelijk veroorzaakt wordt door iets kleins. Theatergroep WAK weet zo te verbazen en te vermaken.

Op betonplaten en in het licht van lantarenpalen speelt het LORNA Collectief een opvallende dansvoorstelling in de buitenlucht. Omheind door hoge hekken moeten de drie performers, Anke Laerenbergh, Valeria Cosi en Angela Herenda, omgaan met stilte en eenzaamheid. Het publiek observeert van achter het hekwerk. Bijzonder om zo naar een voorstelling te kijken. Tegen het einde zijn een aantal Portugese toeschouwers zo enthousiast dat ze luidkeels meezingen met een, in het stuk gebruikte, popsong uit hun vaderland.

Een kwartier later begint alweer een volgende voorstelling. Het absurdistische Kaat from Eva Knibbe begint veelbelovend. Op de vijver voor het Gashouder Cultuurpark ligt een bootje waarmee Kaat haar zoekgeraakte laars wil pakken die tussen de waterlelies drijft. Als ze er aankomt blijkt iemand aan de laars vast zit. Het is haar evenbeeld. Volgens Kaat is het de Kaat die ze verloren is. Ze ligt met zichzelf in de knoop, begrijp je uit een wervelstorm van woorden. De grote ronde vijver met de schittering van enkele lantaarnpalen en het meisje dat tot haar middel in het water waadt, het ziet er prachtig uit. Toch voelt het vreemd wanneer het stuk, na twintig minuten, abrupt is afgelopen. Er moet nog iets komen, zo voelt het, maar Kaat is al weg. Op zoek naar haar laars.

Levelless (Rechtniet) van Theatergroep WAK. Beeldenveld Cultuurpark Westergasfabriek, 9 september 2010. Te zien tot en met zaterdag 11 september 2010.

Vivarium van LORNA Collectief. Parkeerplaats naast Beeldenveld Cultuurpark Westergasfabriek, 9 september 2010. Te zien tot en met zaterdag 11 september 2010.

Kaat van Eva Knibbe. Ronde vijvers voor Gashouder Cultuurpark Westergasfabriek, 9 september 2010. Te zien tot en met zaterdag 11 september 2010.

one of our members

Members of Culture Press co-own our cooperative for a small monthly or annual fee, and may also contribute content to the site when appropriate. For members with an institutional membership, we offer the possibility of posting their press releases unabridged. Also want to become a member? You can. Please visit this pageView Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)