Skip to content

'Are all priests gay?" and six more questions to the director of In The Name Of

In cinemas this week: In the Name of, an old-fashioned solid Polish drama about a priest who tries in vain to escape his homosexuality through celibacy. He works in a village in the province with difficult-to-educate teenagers. "I would like to fuck all those boys," he exclaims

in een moment van vertwijfeling. Bij de première vorig jaar in Berlijn vertelde filmmaakster Malgoska Szumowska (Elles) er meer over.

Why this story?

“Vier jaar geleden kwam ik een krantenbericht tegen over een jongen die een priester had vermoord. Daar was veel over te doen, niemand begreep waarom. Was er homoseksualiteit in het spel? Misbruik? Het geval interesseerde me, maar ik wilde geen film over pedofilie of misbruik maken, en ook de kerk niet rechtstreeks aanvallen. Ik wil van mijn hoofdpersoon houden. Hem begrijpen en niet veroordelen. Je kan je nauwelijks voorstellen hoe eenzaam zo’n bestaan is. Priesters die ik spreek vertellen me dat het vaak moeilijk is.”

Katholieke kerk en homoseksualiteit, is dit nieuw voor Polen?

“Zo’n film als deze was er nog niet. Maar het onderwerp staat tegenwoordig wel in de belangstelling. Priesters die uitstappen, bijvoorbeeld omdat ze willen trouwen, is een hot item.”

Verandert de positie van de kerk in Polen?

“Jazeker. In de communistische tijd had de kerk een heel andere rol en stond ze aan de kant van critici van het systeem. Nu zit de kerk in de conservatieve hoek. De invloed neemt af, maar 90 procent van de Polen is nog wel katholiek.”

Het slotbeeld suggereert bijna dat alle priesters homo zijn. Een provocatie?

“Een Poolse journalist vond dat die laatste scène niet nodig was. Maar dat hadden we in de montage geprobeerd en dat was slap. Het is geen opzettelijke provocatie, maar ik wil mijn kop niet in het zand steken. Het slot moet krachtig en dramatisch zijn, en niet sentimenteel. De interpretatie laat ik aan de kijker over. Maar het komt inderdaad voor dat de vriend van een homoseksuele priester naar het seminarie gaat om de relatie in stand te kunnen houden.”

Veel scènes zijn bijna documentair, is dat opzet?

“Ja, het is gedraaid in een streek van Polen die ik goed ken uit mijn jeugd. Heel arm en claustrofobisch. Mijn eerste film was een documentaire die ik daar maakte. Met In the Name of ga ik terug naar mijn roots. Veel van de jongens in de film komen ook uit dat dorp.”

‘Flikker’ en ‘jood’ liggen hen als scheldwoord voor in de mond.

“Dat klopt. Mijn zoontje deed daar ook aan mee. Daar heb ik hem flink over toegesproken. Er is veel onwetendheid.”

De kerk komt er niet zo heel goed af. Toch is een van de preken van de priester, over de goddelijke kern die ons allemaal gelijk maakt, heel ontroerend.

“Die tekst is geschreven door een echte priester, die ook optrad als adviseur voor de film. Sommige priesters waren verrassend welwillend en open, dat kan ik verzekeren.”

1 thought on “‘Zijn alle priesters homo?’ en nog zes vragen aan de regisseuse van In The Name Of”

Comments are closed.

Leo Bankersen

Leo Bankersen has been writing about film since Chinatown and Night of the Living Dead. Reviewed as a freelance film journalist for the GPD for a long time. Is now, among other things, one of the regular contributors to De Filmkrant. Likes to break a lance for children's films, documentaries and films from non-Western countries. Other specialities: digital issues and film education.View Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)