Skip to content

VVD strikes: Amsterdam art world put on the block

De haat jegens afhankelijke mensen zit diep bij de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. Anders is het politieke spel dat de partij landelijk en lokaal speelt, niet te verklaren. Amsterdam maakt nu het nieuwste voorbeeld mee van de manier waarop de partij zijn publicitaire aanval op de afhankelijken heeft ingezet: terwijl de korting op de cultuursubsidies van vier jaar geleden wordt teruggedraaid, dreigt het college de schade te verhalen op de Voedselbank, de Hortus, de Volksuniversiteit en het Nationaal Instituut Slavernijverleden. Om er maar een paar te noemen.

Dit meldt Het Parool vandaag.

Deze actie kan niet anders dan als cynisch worden beschreven. Net nu de cultuurwereld opgelucht adem kan halen, zullen hun oude strijdmakkers tegen de kunstsubsidies in actie komen. En daar kan de sector moeilijk iets tegen doen. Want wie wil op zijn geweten hebben dat ons slavernijverleden onder het tapijt gemoffeld wordt? Wie wil de voedselbank nog verder korten? Wie wil scholieren hun educatieve halfuurtje tv afnemen, en wie wil verantwoordelijk zijn voor het opheffen van de Fietsersbond of de Volksuniversiteit?

Ik geloof persoonlijk niet in complottheorieën, maar het huidige college-akkoord moet wel na ruggespraak met Den Haag tot stand zijn gekomen. Het offer dat van juist de minst draagkrachtigen in de stad gevraagd wordt, kan makkelijk worden uitgespeeld tegen het cadeautje dat de kunstwereld lijkt te krijgen. Halbe Zijlstra zou immers nooit toestaan dat zijn cultuurkorting wordt teruggedraaid door een college met de VVD erin. Hij kan daar alleen mee akkoord gegaan zijn, als dat besluit tot grote maatschappelijke onrust zou leiden, en de cultuursubsidies in een nog kwader daglicht zouden komen te staan, dan nu al het geval is.

De cultuurwereld zal niet durven juichen nu, om hun overleven te waarborgen, voor hun ogen andere essentiële ‘linkse’ hobby’s afgeslacht zullen worden. Mensen die het beste met de samenleving voorhebben, zullen boos kijken naar de ontvangers van cultuursubsidies. Zo komt de schuld bij de kunstenaars te liggen, en niet bij de VVD.

Missie geslaagd. Fatsoen overleden.

Wijbrand Schaap

Cultural journalist since 1996. Worked as theatre critic, columnist and reporter for Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool and regional newspapers through Associated Press Services. Interviews for TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcast maker, likes to experiment with new media. Culture Press is called the brainchild I gave birth to in 2009. Life partner of Suzanne Brink roommate of Edje, Fonzie and Rufus. Search and find me on Mastodon.View Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)