Skip to content

Opinion deputies Culture: 'For Culture, set the navigation a bit more often on Eastern Netherlands!'

Het nieuwe jaar begint vaak met nieuwe inzichten en voornemens. Een kritische reflectie kan dan helpen. We waren dan ook verheugd met de Volkskrant van 2 januari, waarin columnist en theaterrecensent Merlijn Kerkhof concludeert dat hij in 2020 wat vaker buiten 020 wil genieten van alles wat Nederland aan cultuur te bieden heeft. En dat is niet meer dan terecht, stellen gedeputeerden van de provincies Gelderland en Overijssel Peter Drenth en Roy de Witte: je mist wat als je je beperkt tot de Randstad.

Oost-Nederland heeft nogal wat te bieden, van grote musea tot grote festivals en unieke voorstellingen. Introdans in Arnhem is éen van de plekken in Nederland waar jong danstalent zich kan ontwikkelen tot de top. Theater Oostpool staat drie keer in de lijst met de 10 beste voorstellingen van Nederland van het afgelopen jaar. De Nederlandse Reisopera is het grootste reizende operagezelschap van Nederland. En Phion, het orkest van Gelderland en Overijssel, is naast een uniek kwalitatief hoogwaardig orkest ook heel actief om alle inwoners met live orkestmuziek in aanraking te brengen. En met daarnaast De Nieuwe Oost en Theater Sonnevanck beschikt Oost-Nederland op alle disciplines in de podiumkunsten over topniveau.

New temptations

Oost-Nederland is de broedplaats voor talenten. Hier is ruimte en tijd voor jonge makers om zich te ontwikkelen. Met ArtEZ hebben we een unieke verbinder in huis: toonaangevend kunstvakonderwijs in de drie grote steden in Oost-Nederland en een partner in de regio voor culturele instellingen en scholen en andere partijen. Als provincies vinden wij cultuur erg belangrijk, daar steken we graag geld in. Het brengt mensen samen, zorgt voor levensgeluk en is van groot belang voor de economie en de arbeidsmarkt. Van grote stad tot kleine plattelandskern, cultuur is van grote betekenis.

Daarom onze oproep aan recensenten: kom naar een of meerdere van de vele voorstellingen of bezienswaardigheden die Oost-Nederland rijk is. Of navigeer langs de Kunstlijn-Oost: de unieke kunstroute langs beeldende kunst en cultuurhistorie in het prachtige coulisselandschap van Oost-Nederland. Deze nieuwe kunstroute legt verbinding tussen het Kunstgemaal in Bronkhorst, Museum More in Gorssel, Kunstvereniging Diepenheim, Museum No Hero in Delden, Kunstenlab in Deventer en de Musea Zutphen. Ga op zoek naar nieuwe verleidingen (Nieuwe Verleidingen: tot 22 maart in CODA Apeldoorn) en stel je navigatie wat vaker in op Oost-Nederland. Je bent van harte welkom!

En onze oproep aan het Rijk: investeer in een infrastructuur die over grenzen van regio’s en provincies heen gaat en verdeel de middelen gelijkmatig over Nederland. Want de crux (CRUX: tot 5 mei in De Fundatie Zwolle) is dat niet alleen de media onevenredig aandacht hebben voor bezoeken en recenseren van culturele activiteiten in de Randstad. Ook in het beleid van het Rijk zien we dit terug. En dat terwijl Oost-Nederland met ruim drie miljoen inwoners bijna een vijfde deel van de Nederlandse bevolking telt. “Cultuur groeit en bloeit in alle provincies” sprak minister Van Engelshoven (OCW) eerder. Wij rekenen erop dat u dit waarmaakt.

Good to know Good to know
Roy de Witte (Overijssel) en Peter Drenth (Gelderland) zijn gedeputeerden voor Cultuur in de provincies Overijssel en Gelderland.

one of our members

Members of Culture Press co-own our cooperative for a small monthly or annual fee, and may also contribute content to the site when appropriate. For members with an institutional membership, we offer the possibility of posting their press releases unabridged. Also want to become a member? You can. Please visit this pageView Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)