In april 2020 stopt de Persgroep, tegenwoordig DPG omdat dat internationaal beter bekt, met regionale bijlages in zijn en. Geen reportages en interviews meer, nauwelijks s. Lokale boekwinkels verliezen hun podium in alle Nederlandse regio’s, want de uitgever van Volks, Trouw en AD heeft een regionaal monopolie.

Het bericht, gebracht door een verslaggever van het Eindhovens Dagblad, viel op deze site opvallend genoeg samen met een noodkreet van provinciebestuurders uit Oost Nederland. Zij vragen of randstedelijke journalisten eens wat vaker, en vooral beter buiten de stadsgrenzen van willen kijken. Het kan bijna geen toeval zijn.

Beste lezer: Donaties zijn welkom!
Je kunt dit verhaal gratis lezen. Dat kan dankzij donaties van lezers. Jij mag dus ook helemaal zelf bepalen wat dit verhaal je waard is.
Ondersteun deze auteur!

Laat je waardering voor dit verhaal blijken.

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Dat regionale cultuur in de verdomhoek zit, zal lezers van deze site niet onbekend voorkomen. Cultuurpers is immers gebouwd op de ruïnes van de redactie van de Geassocieerde Pers Dienst, een persbureau dat tot 2009 het landelijke nieuws verzorgde voor de regionale en. Na een optimistisch begin waarin de overheid ons nog met steunde, draaien we sinds 2012 zonder , dus op onder meer het parttime inkomen van mijn echtgenote.

Stekker

Geen sexy marketingverhaal, maar het moet maar eens gezegd: we hebben niet genoeg om journalisten te kunnen betalen. Wat we daarnaast uit projecten en advertenties halen is net genoeg om op een basis van – overigens keurig betaalde – cultuur de site in de lucht te houden. Al plaatsen de meeste regelmatig schrijvende journalisten hun ‘eigen initiatief’- stukjes hier ook nog als vrijwilliger, in de hoop op donaties van lezers.  Was ik een uitgever geweest met aandeelhouders, had ik de stekker allang uit Cultuurpers getrokken.

Cultuur is namelijk een van de duurdere vormen van , en levert ook nog eens de minste roi (return on investment) op. Cultuur maakt, volgens het Stimuleringsfonds voor de , ook helemaal geen deel uit van de , zoals economie of buitenland. We maken als cultuurjournalisten geen deel uit van het maatschappelijk . Dat schreef het fonds, onder leiding van een oud UN-hoofdredacteur, letterlijk in een afwijzing van een aanvraag, jaren ge.

Vrije tijd

Cultuur kun je ook niet laten doen door iemand in vaste dienst. Het past niet in de bedrijfscultuur om iemand in de baas zijn tijd premières te laten bezoeken, door te zien wandelen, boeken te laten lezen of naar concerten te sturen. Dat doe je maar in je vrije tijd, en daarom worden freelancers ingeschakeld voor dertien cent per gepubliceerd woord[ref]Inmiddels verhoogd tot 14,5 cent per gepubliceerd woord.[/ref]. Om even te rekenen: een regionale zit meestal op 150 woorden, dus voor € 19,50 (bruto) kunt u in uw regionale een lezen, waar de verslaggever, inclusief reistijd en voorstellingsduur, of boeklengte, toch al gauw een uur of 5, 6 aan bezig is geweest.

is vrijetijdsbesteding, erover schrijven ook. Geen wonder dat onafhankelijke, kritische niet meer plaatsvindt in cultureel enland, een enkele korte oprisping in de landelijke pers daargelaten. De meeste freelancers in de klussen bij in de sector, en zullen hun kritische impact ook dienovereenkomstig inrichten. Tot er niets meer over is, en dat is dus nu gebeurd.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Freelancers te duur

Officieel verklaart DPG dat de stop op de verslaggeving komt, omdat freelancers te duur zijn geworden. Het bedrijf, dat in 2018 100 miljoen euro winst maakte en in 2019 460 miljoen euro neertelde voor bladengigant Sanoma (berucht om de onderbetaling van freelancers) sluit zich aan bij het koor van goedbetaalde zangers dat – sinds het onderzoek van de wijze mannen vorige week – de zzp’er de schuld geeft van alles. ZZP’ers verpesten de woningmarkt omdat banken hen geen hypotheek willen geven. ZZP’ers zorgen voor omvolking omdat ze van kinderbijslag alleen geen kinderen willen opvoeden. ZZP’ers verpesten de creativiteit op de werkvloer omdat ze te moe zijn om iets nieuws te bedenken. ZZP’ers zorgen voor afbraak van het sociale stelsel omdat ze ook voor 13 cent per woord nog bereid zijn s te schrijven.

Een interessante vorm van victim-blaming, natuurlijk. De woningmarkt zit op slot door de hypotheekrente-aftrek in combinatie met de afbraak van het sociale huurstelsel. Kinderen krijgen is in rijke economieën nooit een prioriteit en wat zeg je van het milieu. De meeste zelfstandigen die ik ken hebben in hun pink meer creatief vermogen dan de ambtenaren op de werkvloer. En ja: de markt is nogal klote ingericht, omdat werkgevers de arme zzp’ers tegen elkaar uitspelen. Voor 13 14,5 cent per woord.

Wat ik zeg over cultuur, geldt in iets minder grote mate ook voor de cultuur zelf. Nederlanders zien massaal als iets dat je in je vrije tijd maakt, en wat niets zou moeten kosten, want daar hebben we toch voor. De sector heeft daar – nadat de besten zichzelf de uitgebrand hebben of anderszins zijn ingestort – nu de code voor bedacht. Voor de VVD is dat het moment om eindelijk de sectorverkleining af te dwingen waarom destijds – in 2010 – die hele bezuinigingsoperatie begonnen was. 200 miljoen minder , levert dankzij de desinvesteringsmultiplier (zoek maar op in Heertje) uiteindelijk een sector op die nog maar de helft kost van wat die in 2009 kostte.

De zal de sector uit eigen zak moeten betalen, en de minister zal erop toezien dat je je mensen goed betaalt en eerlijk behandelt, op straffe van een stop.

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

Op de lezer aangewezen

De regionale is definitief veranderd in een hobbyproject voor mensen met dure echtgenoten (m/v). De gaat natuurlijk ook die kant op. In dit geval kan ik uit ervaring stellen dat de journalist hier, net als in de jaren 2009-2011, de kanarie in de kolenmijn is. Is het te laat om er iets tegen te doen? Ik ben niet heel optimistisch, zeker gezien de politieke wind die op rechts is opgestoken. Kwetsbare dingen die misschien niet altijd opleveren wat het volk had gehoopt zullen alleen maar kwetsbaarder worden.

Dit is geen reclameverhaal voor Cultuurpers. Er zijn meer dappere zoals dit. Natuurlijk wil ik meer , zeker uit de gekwelde sector zelf, maar daar gaat het nu even niet om. Ik zeg alleen: er is een - en vijandige beweging die inmiddels in tal de grootste politieke kracht van Nederland is geworden. Denk daar eens aan, wanneer een journalist in je buurt om een donatie vraagt, of iemand van een cultuursite je verveelt met een verzoek om lid te worden.

Foto bovenaan:
John Scott (date unknown) holding a canary cage used in coal mines rescue training at Cannock Chase, United Kingdom. Image courtesy of Museum of Cannock Chase

Over de auteur van dit verhaal:


Laat je waardering voor dit verhaal blijken.

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Scroll naar top