Opinie gedeputeerden Cultuur: ‘Stel voor Cultuur de navigatie wat vaker in op Oost-Nederland!’

Het nieuwe jaar begint vaak met nieuwe inzichten en voornemens. Een kritische reflectie kan dan helpen. We waren dan ook verheugd met de Volkskrant van 2 januari, waarin columnist en theaterrecensent Merlijn Kerkhof concludeert dat hij in 2020 wat vaker buiten 020 wil genieten van alles wat Nederland aan cultuur te bieden heeft. En dat is niet meer dan terecht, stellen gedeputeerden van de provincies Gelderland en Overijssel Peter Drenth en Roy de Witte: je mist wat als je je beperkt tot de Randstad.

Oost-Nederland heeft nogal wat te bieden, van grote musea tot grote festivals en unieke voorstellingen. Introdans in Arnhem is éen van de plekken in Nederland waar jong danstalent zich kan ontwikkelen tot de top. Theater Oostpool staat drie keer in de lijst met de 10 beste voorstellingen van Nederland van het afgelopen jaar. De Nederlandse Reisopera is het grootste reizende operagezelschap van Nederland. En Phion, het orkest van Gelderland en Overijssel, is naast een uniek kwalitatief hoogwaardig orkest ook heel actief om alle inwoners met live orkestmuziek in aanraking te brengen. En met daarnaast De Nieuwe Oost en Theater Sonnevanck beschikt Oost-Nederland op alle disciplines in de podiumkunsten over topniveau.

Nieuwe verleidingen

Oost-Nederland is de broedplaats voor talenten. Hier is ruimte en tijd voor jonge makers om zich te ontwikkelen. Met ArtEZ hebben we een unieke verbinder in huis: toonaangevend kunstvakonderwijs in de drie grote steden in Oost-Nederland en een partner in de regio voor culturele instellingen en scholen en andere partijen. Als provincies vinden wij cultuur erg belangrijk, daar steken we graag geld in. Het brengt mensen samen, zorgt voor levensgeluk en is van groot belang voor de economie en de arbeidsmarkt. Van grote stad tot kleine plattelandskern, cultuur is van grote betekenis.

Daarom onze oproep aan recensenten: kom naar een of meerdere van de vele voorstellingen of bezienswaardigheden die Oost-Nederland rijk is. Of navigeer langs de Kunstlijn-Oost: de unieke kunstroute langs beeldende kunst en cultuurhistorie in het prachtige coulisselandschap van Oost-Nederland. Deze nieuwe kunstroute legt verbinding tussen het Kunstgemaal in Bronkhorst, Museum More in Gorssel, Kunstvereniging Diepenheim, Museum No Hero in Delden, Kunstenlab in Deventer en de Musea Zutphen. Ga op zoek naar nieuwe verleidingen (Nieuwe Verleidingen: tot 22 maart in CODA Apeldoorn) en stel je navigatie wat vaker in op Oost-Nederland. Je bent van harte welkom!

En onze oproep aan het Rijk: investeer in een infrastructuur die over grenzen van regio’s en provincies heen gaat en verdeel de middelen gelijkmatig over Nederland. Want de crux (CRUX: tot 5 mei in De Fundatie Zwolle) is dat niet alleen de media onevenredig aandacht hebben voor bezoeken en recenseren van culturele activiteiten in de Randstad. Ook in het beleid van het Rijk zien we dit terug. En dat terwijl Oost-Nederland met ruim drie miljoen inwoners bijna een vijfde deel van de Nederlandse bevolking telt. “Cultuur groeit en bloeit in alle provincies” sprak minister Van Engelshoven (OCW) eerder. Wij rekenen erop dat u dit waarmaakt.

Goed om te weten Goed om te weten
Roy de Witte (Overijssel) en Peter Drenth (Gelderland) zijn gedeputeerden voor Cultuur in de provincies Overijssel en Gelderland.

Foto bovenaan:
De Fundatie in Zwolle, doto Wikimedia Commons

Over de auteur van dit verhaal:

een van onze leden

Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden als instelling? Dat kan. Kijk op deze pagina


Cultuurpers is er voor de leden. Als lid maak je ons mogelijk.

Klik HIER en word lid!