Aller au contenu

'Quand vous ramenez les chansons, vous ramenez les gens, vous ramenez tout'. Pourquoi les Roots d'Amsterdam devraient être fiers de la venue de Jeremy Dutcher.

De 28-jarige Jeremy Dutcher is een sensatie. Met zijn herinterpretatie van inheemse liederen van Canadese indianen won hij afgelopen jaar de Canadese equivalent van de Grammy; namen als Arcade Fire, Feist en Kaytranada gingen hem voor. Amsterdam Roots Festival haalt de prijswinnende Canadese muzikant Jeremy Dutcher nu naar Nederland voor een optreden in het Bimhuis op 10 juli 2019.

Toen Jeremy Dutcher opgroeide, hoorde hij thuis de klanken van het Wolastoqey, de Indiaanse inheemse taal die zijn moeder en oma spraken. Maar rondom de taal en cultuur van deze inheemse groep aan de Canadese Oostkust heerste schaamte en terughoudendheid. De Canadese politiek was erop gericht om kinderen te ver-engelsen en de inheemse cultuur te ontmoedigen. Tegenwoordig schat men het aantal mensen dat de taal vloeiend spreekt op 100.

Schatkist

Dutcher is opgeleid als operatenor en componist. Daarom vroeg een stamoudste hem naar oude opnames uit een Wolastoqiyik archief te luisteren. Thuis bij de Dutcher’s werden wel ook liedjes gezongen, maar dat viel in het niet bij deze muzikale schatkist.

In het archief bevonden zich honderden wasrollen met liederen die meer dan 100 jaar geleden werden ingezongen voor een Canadese antropoloog die Wolastoqiyik cultuur zag verdwijnen. Dutcher sloot zich op in het archief en luisterde in één ruk naar alle opnames op de wasrollen.

Er was maar een lied dat Dutcher kende, alle anderen waren nieuw voor hem. Wat hij hoorde was de soundtrack van een beschaving: welkomst- en bruiloftsliederen, liefdesliedjes en slaapliedjes, liederen over leiderschap en handel, geesten en de dood. Vergeten, omdat ze bij bepaalde rituelen of handelingen hoorden. Zo werd het kano lied (Oqiton) werd alleen gezongen bij het roeien in de kano, het bessenpluk lied werd alleen in het veld gezongen. Dutcher transformeerde de liederen tot iets nieuws. Hij zong en speelde de liederen eindeloos en maakte ze zich eigen. Vijf jaar werkte hij eraan. Hij arrangeerde ze en nam ze uiteindelijk op voor zijn CD, Wolastoqiyik Lintuwakonawa.

Wervelwind

Op het podium is Dutcher een wervelwind van stijlen en emoties, reikend van avant-garde indie á la Sigur Ros, tot neo-opera en elektronica. Maar Dutcher is meer dan een weergaloos muzikant en componist die zijn cultuur nieuw leven inblaast. Hij is een artiest met een boodschap. Vanuit zijn culturele identiteit als inheemse Canadees en LHBT’er probeert hij stereotypen te doorbreken. “Alleen al het delen van onszelf op de mooist mogelijke manier, is een politieke daad”, zei Dutcher daarover tegen The Guardian. Dutcher ziet het ook als plicht om de liederen met de wereld en de jonge Wolastoqiyik te delen. Zoals Jim Pauli, een van de stemmen op de wasrollen zegt: ”Als je de liederen terugbrengt, dan breng je de mensen terug, dan breng je alles terug’.

Bon à savoir Bon à savoir
Dutchers concert is één van de drie concerten in het Bimhuis ter afsluiting van het Amsterdam Roots Festival. Het festival, dat plaatsvindt van 2 tot en met 10 juli, presenteert een multidisciplinair en inclusief programma van artiesten die zich laten inspireren door hun vaak hybride culturele achtergrond. Informations.

un de nos membres

Les membres de Culture Press sont copropriétaires de notre coopérative moyennant une petite cotisation mensuelle ou annuelle, et peuvent également contribuer au contenu du site le cas échéant. Pour les membres institutionnels, nous offrons la possibilité de publier leurs communiqués de presse en version intégrale. Tu veux aussi devenir membre ? Tu peux le faire. Rends-toi sur le site cette pageVoir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais