Aller au contenu

Le tableau d'Isaac Israels au musée d'Amsterdam

CECI EST UN COMMUNIQUÉ DE PRESSE

Les organisations culturelles ayant un petit ou un grand nombre de membres peuvent placer leurs communiqués de presse sur notre site sans restriction. Participer aussi ? Deviens membre, en tant qu'institution.


Kamer van Koophandel schenkt ‘Fabrieksmeisjes op de Prinsengracht’ uit 1894

De collectie van het Amsterdam Museum wordt uitgebreid met een bijzondere donatie. De Kamer van Koophandel schonk het museum het schilderij ‘Fabrieksmeisjes op de Prinsengracht te Amsterdam’ (ca. 1894) van de beroemde Amsterdamse impressionist Isaac Israels. Het schilderij van Israels heeft jarenlang gehangen in de vergaderzaal van het Algemeen Bestuur van de KVK Utrecht aan de Waterstraat in Utrecht. Het schilderij is vanaf 14 juli 2022 voor publiek te zien in de vaste collectiepresentatie Panorama Amsterdam in het Amsterdam Museum aan de Amstel.

Israels schilderde dit werk aan het einde van de 19de eeuw in Amsterdam. Hij raakte geïnspireerd door de stad en legde vaak vluchtige momenten vast uit het dagelijkse leven van de bewoners. Met snelle penseelstreken vereeuwigde hij alledaagse taferelen, zoals deze jonge vrouwen. Misschien stonden ze nog even na te praten na hun dienst, of stonden ze juist op het punt om aan het werk te gaan.

‘Fabrieksmeisjes op de Prinsengracht te Amsterdam’ (hoogte 95 cm en breedte 130 cm) is het negende werk van Israels in de collectie van het Amsterdam Museum, en zal worden tentoongesteld in de tentoonstelling Panorama Amsterdam. Hier vormt het een waardevolle toevoeging aan de presentatie over de negentiende eeuw, waar het museum in het bijzonder inzoomt op het leven van vrouwen en op de eerste feministische golf.

Judith van Gent, manager collectie en onderzoek van Amsterdam Museum, nam het werk van de Kamer van Koophandel in ontvangst: ‘’We zijn erg blij met het prachtige werk. Aan de hand van dit schilderij kunnen we veel verhalen vertellen, bijvoorbeeld over industrialisatie en de veranderende stad in de negentiende eeuw, de levens van vrouwen in die tijd, en de opkomst van feministische bewegingen. We zijn verheugd dat het schilderij in zo een goede conditie verkeert en we het direct kunnen tonen aan het publiek.‘’

Rijneke Bastmeijer, manager Facilitair Huisvesting en Inkoop van de Kamer van Koophandel: “Toen de Kamer van Koophandel in 2014 één organisatie werd, is een aantal vestigingen van KVK gesloten of samengevoegd. Zo’n 400 kunststukken zijn sinds die tijd opgeslagen in een depot. Ruim twee jaar geleden zijn wij begonnen met een inventarisatie van alle kunst die wij gedurende al die jaren hebben verzameld. We hebben veel verkocht, maar van een aantal werken is de maatschappelijke waarde zo van belang dat we deze schenken aan musea. Naast deze Israels die naar het Amsterdam Museum gaat, schenken we ook nog een ander een schilderij en een oude atlas aan andere musea. Zo kan heel Nederland weer genieten van deze werken.’’

Panorama Amsterdam

In de vaste collectiepresentatie van het Amsterdam Museum getiteld Panorama Amsterdam: een levende geschiedenis van de stad staan ruim 250 objecten centraal die de bezoeker een veelzijdig beeld geven van de vele geschiedenissen van de stad Amsterdam: klassieke iconen uit de stadscollectie maar ook nieuw of zelden getoond werk. Op de buitenwand van de zaal is chronologisch een greep uit de verhalen van de stad te zien. Grote en belangrijke gebeurtenissen hebben daar een plek in. In de ruimte midden in de zaal, die fungeert als laboratorium, wordt ingezoomd op thema’s die nauw verbonden zijn met de stad maar die in het verleden buiten het grote verhaal van Amsterdam gelaten werden – bewust verzwegen of over het hoofd gezien.

‘Binnen’ en ‘buiten’ vormen relaties met elkaar, waardoor bijzondere en verrassende kruisverbanden ontstaan. Thema’s als wetenschap, handel, vrouwenemancipatie, Tweede Wereldoorlog, protesten, Ajax, migratie en seksuele vrijheid komen bijvoorbeeld aan bod.

Bon à savoir Bon à savoir
Het Amsterdam Museum huist in verband met een renovatie de komende jaren aan de Amstel 51 en presenteert daar naast een vaste collectiepresentatie ook tijdelijke tentoonstellingen en een rijk publieksprogramma.

un de nos membres

Les membres de Culture Press sont copropriétaires de notre coopérative moyennant une petite cotisation mensuelle ou annuelle, et peuvent également contribuer au contenu du site le cas échéant. Pour les membres institutionnels, nous offrons la possibilité de publier leurs communiqués de presse en version intégrale. Tu veux aussi devenir membre ? Tu peux le faire. Rends-toi sur le site cette pageVoir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5 / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18 / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36 / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais