De verwoestende kracht van oorlog en haat

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

De schrijver Wajdi Mouawad (1968) ontvluchtte op negenjarige leeftijd zijn geboorteland Libanon. Op dat moment woedt daar al jaren een wrede burgeroorlog. Samen met zijn familie komt hij via Frankrijk in Canada terecht.

Daar ontwikkelt hij zich tot een internationaal vermaarde theaterschrijver. Zijn werk wordt inmiddels over de hele wereld gespeeld. Het Ro Theater introduceerde Mouawad dit theaterseizoen voor het eerst in Nederland.

Regisseur Alize Zandwijk koos voor het stuk Branden en zet een gewaagde en overtuigende versie op de planken. Bijgestaan door een talentvolle cast van actrices en acteurs. Je ziet de moeder Nawal Marwan en haar tweeling Jeanne en Simon. Nawal is stervende.

Zij heeft haar kinderen echter nooit verteld dat ze nog een broer hebben. In haar nalatenschap vraagt ze de tweeling op zoek te gaan naar hun broer en hun vader. Ze worden geconfronteerd met hun eigen wortels in een land in oorlog. Langzaam maar zeker wordt de meedogenloze waarheid onthuld.

Het Cultureel Persbureau recenseerde deze voorstelling al eerder: Legendarisch toptheater door combi van authentieke amateurs en perfecte profs in Branden van Ro Theater.

NB: Naast de TF jury is er dit jaar ook een tweede jury, de Wijkjury. Elf vrouwen met een verschillende culturele achtergrond uit verschillende Amsterdamse wijken bekeken 22 voorstellingen en wezen Branden aan als de voorstelling die hun het meeste geraakt heeft.

(foto: Leo van Velzen)

Laat weten wat je ervan vindt
Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

Foto bovenaan:

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top