Meteen naar de inhoud

Spektakelgroep Vis à Vis geeft alle ruimte aan de fantasie en overtreft zichzelf in droomspektakel Silo8

foto Lucas Brouwer

Vliegende verpleegsters. Daar kijken we niet meer van op. We hebben allemaal Mary Poppins gezien. Dat ze bij Vis a Vis, bij het strand van Almere, in plaats van onzichtbare touwtjes een vijftig meter hoge bouwkraan inzetten voor zo’n speciale opkomst is dan spectaculair en leuk, maar meer ook niet. Kwestie van geld en middelen. De volgende show heeft wel weer een ander ‘ooh en aah’-ding om hier overheen te gaan. Niets heeft meer te lijden onder inflatie dan spektakel.

Silo8, de nieuwste voorstelling van Vis a Vis, is een doorslaand succes. Iedere avond zit de ruim 900 plaatsen tellende overdekte tribune vol en dat al sinds ze in mei begonnen. Woensdag 11 augustus startte de tweede succesrun, en alles wijst erop dat ze tot ver in september uitverkocht zullen draaien. En terecht, want Vis a Vis heeft dus iets aan het spektakel toegevoegd dat die andere vliegshow van Mary Poppins mist: fantasie en hartstocht.

De voorstelling vertelt het horrorverhaal van de bejaardenzorg in de nabije toekomst, die tijd dat één verpleegsters met haar Segway gemakkelijk twee provincies kan bedienen en de zorgminuut plaats heeft gemaakt voor de zorgseconde. We volgen een stel bejaarden dat in die maalstroom wordt opgeslokt, maar uiteindelijk overwint, al overleeft niet iedereen de nachtmerrie. Het verhaal zit vol met slapstick, die varieert van dolkomisch tot bestwelzwart, en dat is al aardig om mee te maken. Alleen kenden we dat al van Vis a Vis, en vonden we dat de laatste twee producties een beetje sleets worden.

Maar dan gebeurt er dus iets: het gezelschap met 20 jaar ervaring in volks spektakel overstijgt zichzelf door het verhaal het verhaal te laten en vol uit te pakken met droomscènes. Uit het niets komen Surinaamse drumbands op, wordt er gedanst en verlaat de logica ijlings het theater, net als dat ooit gebeurde bij de hoogtepunten van Vis a Vis’ inmiddels overleden grotere broer: Dogtroep.

Zo uitpakken, en zo kiezen voor mooi, voor swingend en zo de boodschap even de boodschap laten: dan ben je dus theater aan het maken op het niveau waarop het thuishoort. Of dat ligt aan het Zwitserse script, dat aan deze voorstelling ten grondslag lag, of aan de inbreng van regisseur Ivar van Urk, is niet meer te achterhalen.

Feit blijft dat de combinatie van ingrediënten een maaltijd oplevert die in een toprestaurant niet zou misstaan.

Gezien: 11 augustus 2010. inlichtingen: www.silo8.nl

PS: Silo8-regisseur Ivar van Urk was ooit samen met de regisseur van de huidige Amsterdamse Bos-voorstelling Jeroen van den Berg leider en oprichter van theatergroep Het Oranjehotel, dat van 1990 tot 2003 heeft bestaan. Voor wie er een essaytje aan wil wijden.

4 reacties op “Spektakelgroep Vis à Vis geeft alle ruimte aan de fantasie en overtreft zichzelf in droomspektakel Silo8”

 1. Aan Alle medewerkers van SILO 8

  Het was een geweldige voorstelling, meeslepend, inspirerend,
  spectaculair, humoristisch en zeer professioneel.

  Ik ben erg benieuwd naar het nieuwe seizoen.

  Anja Steenvoorden

 2. Het was echt helemaal geweldig, ik heb gelachen en vooral genoten…Het heeft me erg goed gedaan.
  En jullie service is ook echt perfect, en buitengewoon vriendelijk.
  Ik heb het gehoord van mijn zus, zij is er ook naar toe geweest, en was er ook helemaal hilarisch over.
  Wat ik toen gedaan hebt, meteen kaartjes gekocht en gelukkig hadden we geluk dat er nog kaartjes waren. We gingen de laatste avond er naar toe, nou ik heb er géén spijt van dat ik geweest ben.
  Mijn complimenten hoor, jullie zijn geweldig. En dat geld ook voor iedereen die aan het schouwspel heeft mee gewerkt, inclusief de bouwers en alles wat er nog meer bij hoorde.
  Van mij mogen jullie terug komen. En heel veel succes met alles wat jullie doen.
  Hartelijke groeten van Marleen Moonen uit Almere.

Reacties zijn gesloten.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175€ / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50€ / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands