Meteen naar de inhoud

Acteurs laten publiek lachen en gapen met intriges in theatrale jamsessie ‘Nachtgasten’ #tf2010


“Ik ben achtenvijftig.” Plompverloren onthult Saskia Lemming (Oda Spelbos) haar grootste geheim aan echtgenoot en uitgerangeerde volkszanger René Lemming (Peter Bolhuis). Hij trouwde twaalf jaar geleden met haar, in de veronderstelling dat ze een jonge blom was. Op zijn beurt laat hij weten dat hij ‘Jij bent het neusje van mijn zalm’, zijn nummer één hit, eigenlijk voor een andere vrouw heeft geschreven. De bom barst in realityshow ‘De Lemmings’. Of eigenlijk: op het podium in De Balie, waar Hadewich Minis, Peter Bolhuis, Oda Spelbos en Yorick Zwart meedoen aan Nachtgasten. Een drie uur durende improvisatie ‘jam-sessie’.

“Jij bent een ex-GTST actrice en net uitgeroepen tot meest irritante tv-persoonlijkheid van het jaar”, vertelt Niels Croiset, één van de schrijvers van ‘De Lemmings’, aan Spelbos. “Je hebt nooit kinderen gekregen met René, omdat je al te oud was. Hij denkt dat je nooit kinderen hebt gewild.” Eén voor één krijgen de acteurs een beschrijving van hun personage en diens geheimen. De toeschouwers smullen, want zij weten meer dan de spelers. Al tijdens de uitleg wordt hartelijk gelachen om alle soap-achtige intriges. Het zwakke zaad van roltrappenexpert Marco Matsier (Zwart) doet het goed.

Het gelach houdt aan, tweeënhalf uur lang. Afgewisseld met ontroering en een enkele gaap als het spel wat inzakt. Momenten waarop de spelers naar spanning zoeken – en gelukkig weer vinden. Het onvermijdelijke gevolg van zo’n lange improvisatie. Toch kozen de oprichters van Nachtgasten, Yorick Zwart, Koen Wouterse, Jef Hoogmartens en Niels Croiset, hier bewust voor.  Wouterse: “Anders gaan acteurs hun kunstjes vertonen. Dat willen we niet. Door de tijd te nemen ontstaat er echt een verhaal.” Sinds januari maken de vier vrienden twee keer per maand een improvisatievoorstelling in het Rozentheater. Ze schrijven verhalen, nodigen acteurs uit en spelen zelf om de beurt mee. “We hebben nu een lijst van ongeveer zevenhonderd acteurs die het te gek vinden om mee te doen. Waarom? Ze kunnen in alle vrijheid uitproberen en met acteurs spelen waar ze nog nooit mee gespeeld hebben. We willen met elkaar jammen, net als muzikanten. Vanuit dat idee hebben we Nachtgasten opgericht”, legt Zwart uit. “Improviseren is niet alleen heel leuk, maar ook leerzaam. Je hebt geen idee waar je instapt. Voorbereiden kan niet. Dat maakt het zo interessant.”

Voor doorgewinterde acteur Bolhuis was het vijfentwintig jaar geleden dat hij voor het laatst aan improvisatiespel meedeed. “Ik zei meteen ‘ja’ toen ze me hiervoor vroegen, maar even later dacht ik: wat heb ik nou weer gedaan? Het is heel spannend. Je moet maar zien wat ontstaat. Dat kan faliekant mislukken als er geen chemie op het podium is. Gelukkig hadden wij vanavond zeker een klik. De inzakmomenten kwamen we goed door. Dan overlegden we even stiekem tussendoor of zette iemand spontaan iets nieuws in.”

Gezien: De Balie Amsterdam, zondag 5 september.

(Foto: Katiche van der Knoop)

Reacties zijn gesloten.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175€ / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Groot Lidmaatschap
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50€ / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands