“Ik ben achtenvijftig.” Plompverloren onthult Saskia Lemming (Oda Spelbos) haar grootste geheim aan echtgenoot en uitgerangeerde volkszanger René Lemming (Peter Bolhuis). Hij trouwde twaalf jaar geleden met haar, in de veronderstelling dat ze een jonge blom was. Op zijn beurt laat hij weten dat hij ‘Jij bent het neusje van mijn zalm’, zijn nummer één hit, eigenlijk voor een andere vrouw heeft geschreven. De bom barst in realityshow ‘De Lemmings’. Of eigenlijk: op het podium in De Balie, waar Hadewich Minis, Peter Bolhuis, Oda Spelbos en Yorick Zwart meedoen aan Nachtgasten. Een drie uur durende improvisatie ‘jam-sessie’.

“Jij bent een ex-GTST actrice en net uitgeroepen tot meest irritante tv-persoonlijkheid van het jaar”, vertelt Niels Croiset, één van de schrijvers van ‘De Lemmings’, aan Spelbos. “Je hebt nooit kinderen gekregen met René, omdat je al te oud was. Hij denkt dat je nooit kinderen hebt gewild.” Eén voor één krijgen de acteurs een beschrijving van hun personage en diens geheimen. De toeschouwers smullen, want zij weten meer dan de spelers. Al tijdens de uitleg wordt hartelijk gelachen om alle soap-achtige intriges. Het zwakke zaad van roltrappenexpert Marco Matsier (Zwart) doet het goed.

Het gelach houdt aan, tweeënhalf uur lang. Afgewisseld met ontroering en een enkele gaap als het spel wat inzakt. Momenten waarop de spelers naar spanning zoeken – en gelukkig weer vinden. Het onvermijdelijke gevolg van zo’n lange improvisatie. Toch kozen de oprichters van Nachtgasten, Yorick Zwart, Koen Wouterse, Jef Hoogmartens en Niels Croiset, hier bewust voor.  Wouterse: “Anders gaan acteurs hun kunstjes vertonen. Dat willen we niet. Door de tijd te nemen ontstaat er echt een verhaal.” Sinds januari maken de vier vrienden twee keer per maand een improvisatievoorstelling in het Rozentheater. Ze schrijven verhalen, nodigen acteurs uit en spelen zelf om de beurt mee. “We hebben nu een lijst van ongeveer zevenhonderd acteurs die het te gek vinden om mee te doen. Waarom? Ze kunnen in alle vrijheid uitproberen en met acteurs spelen waar ze nog nooit mee gespeeld hebben. We willen met elkaar jammen, net als muzikanten. Vanuit dat idee hebben we Nachtgasten opgericht”, legt Zwart uit. “Improviseren is niet alleen heel leuk, maar ook leerzaam. Je hebt geen idee waar je instapt. Voorbereiden kan niet. Dat maakt het zo interessant.”

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

Voor doorgewinterde acteur Bolhuis was het vijfentwintig jaar geleden dat hij voor het laatst aan improvisatiespel meedeed. “Ik zei meteen ‘ja’ toen ze me hiervoor vroegen, maar even later dacht ik: wat heb ik nou weer gedaan? Het is heel spannend. Je moet maar zien wat ontstaat. Dat kan faliekant mislukken als er geen chemie op het podium is. Gelukkig hadden wij vanavond zeker een klik. De inzakmomenten kwamen we goed door. Dan overlegden we even stiekem tussendoor of zette iemand spontaan iets nieuws in.”

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Gezien: De Balie Amsterdam, zondag 5 september.

(Foto: Katiche van der Knoop)

Comments are closed.