Iron Sky

In 1945 kon een groep Nazi’s dankzij gevorderde rakettechnologie naar de maan vluchten. Daar hebben ze zich schuilgehouden en binnenkort komen ze terug om de macht weer over te nemen. Op Imagine, het Amsterdamse voor de fantastische film, was daarvan alvast een voorproefje te zien. Als de voortekenen niet bedriegen belooft Iron Sky, zoals deze Finse productie heet, een hilarische sf-komedie te worden met een ‘Foxy Fraulein’ en ‘all the Reich moves’.

Iron Sky

Er is nog een andere reden waarom Iron Sky van regisseur Timo Vuorensola op dit moment in bepaalde kringen veel belangstelling trekt. Het is een van de paradepaardjes van de nieuwe wijze van filmfinancieren die heet. Het komt erop neer dat dankzij en sociale filmmakers als het ware met een digitale collectebus bij hun fans langsgaan om geld voor een nieuwe productie bij elkaar te sprokkelen. Het was zondag een van de gespreksonderwerpen op een themamiddag met als motto: ‘Power to the people’, ofwel hoe filmfans zelf filmmaker worden of projecten helpen financieren.

Timo Vuorensola was zelf aanwezig om zijn project toe te lichten. Iron Sky is begroot op 7 miljoen euro en Vuorensola streeft er naar hiervan ongeveer 1 miljoen door middel van crowdfunding bijeen te brengen. De teller staat nu op een half miljoen.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Daarmee is het op dit moment een van de uitschieters onder de experimenten met crowdfunding die her en der gaande zijn. Het nieuwe Nederlandse platform Cinecrowd, dat met zijn website makers van korte films in de gelegenheid stelt geld in te zamelen, denkt in veel kleinere budgetten, zo rond 10.000 euro. Daarmee een korte film maken lukt alleen als (bijna) iedereen voor niets meewerkt, maar je kan als filmmaker wel snel iets realiseren en dat heeft ook zijn charme.

En het lijkt te gaan werken. Amos Mulder en Floris Parlevliet zijn de eerste twee filmmakers die met behulp van Cinecrowd hun minibudget rond hebben en kunnen gaan filmen. Inmiddels heeft zich ook een filmmaker van naam gemeld die dit eens wil proberen. Eddy Terstall (Simon) presenteert op de Cinecrowd-website zijn plan voor de korte relatiekomedie Deal, die 20.000 euro moet kosten en die – als het budget op tijd bij elkaar wordt gebracht – op het Nederlands in première gaat. Heeft u ook zin om snel weer eens een nieuwe Terstall te zien? Ga dan naar www.cinecrowd.nl en draag uw steentje bij.

Foto bovenaan:
Iron Sky
Scroll naar top