Meteen naar de inhoud

Burgemeester Hoes levert bewijs: voor de VVD gaat het in de kunst alleen nog om sport

Wie zich nog mocht afvragen wat de visie is van regeringspartij VVD op kunst is er nu uit. Die visie is namelijk simpel. Kunst is sport. Volgens de VVD. Dat zei de wethouder van Rotterdam, dat zegt de echtgenoot van topworstelaar Albert Verlinde, de als burgemeester van Maastricht bijklussende hardloper Onno Hoes. Tijdens de opening van de Nederlandse Dansdagen gaf hij op vrijdagavond 7 oktober het nieuwe credo van de gestaalde lijvencultuur aldus weer:

“Dans is als cultuurvorm, maar ook als ‘sport’ bereikbaar voor iedereen. Wat je afkomst of achtergrond ook is, dansen is een uitingsvrijheid die laagdrempelig is. Gewoon in je straat met vrienden tot aan hier in het theater. Een brede cultuuruiting waar alle lagen in de samenleving van kunnen genieten. Door in te participeren, via beoefening of door er naar te kijken. Voor mij persoonlijk is dans een vorm van perfecte lichaamsbeheersing. Ik noemde het net al een sport, en zo zie ik dat ook. Om elegantie en souplesse in de dans te leggen, is het noodzakelijk om je lichaam optimaal te verzorgen en te trainen. Een beheersing van je spieren tot in het uiterste. Absolute topsport.”

burgemeester van Maastricht Onno Hoes (r)

Dus weten we ook waarop we voortaan op dit soort festivals moeten letten. Altijd was het lastig te kiezen voor de mooiste dans van het afgelopen seizoen, nu gaat het slechts om het gezelschap de dat de meeste punten kreeg met een bonus voor verticale spagaten en vijfdubbele rietbergers. En mooie blanke lijven, natuurlijk. Het Theaterfestival, waarop het beste theater van Nederland wordt getoond, zal volgend jaar dus gaan over wie de meeste tekst uit het hoofd kan leren. En op het Nederlands filmfestival gaat het over het beste staaltje functioneel focken. Dit jaar met overtuiging door het kalf van Nasrin Dchar gewonnen.

En Joop van den Ende, die bij zijn openingsspeech van het Theaterfestival nog riep om een grote voorvechter voor de kunsten, een soort Erica Terpstra voor de kunsten, eigenlijk, kan zijn zoektocht staken. Dat wordt namelijk gewoon Erica Terpstra zelf.

De hele speech van burgemeester Hoes vindt u hier:

Klik om toegang te krijgen tot speech-onno-hoes.pdf

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175€ / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50€ / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands