Wie zich nog mocht afvragen wat de visie is van regeringspartij VVD op is er nu uit. Die visie is namelijk simpel. Kunst is sport. Volgens de VVD. Dat zei de wethouder van Rotterdam, dat zegt de echtgenoot van topworstelaar Albert Verlinde, de als burgemeester van bijklussende hardloper Onno Hoes. Tijdens de van de gaf hij op vrijdagavond 7 oktober het nieuwe credo van de gestaalde lijvencultuur aldus weer:

is als cultuurvorm, maar ook als ‘sport’ bereikbaar voor iedereen. Wat je afkomst of achtergrond ook is, dansen is een uitingsvrijheid die laagdrempelig is. Gewoon in je straat met vrienden tot aan hier in het theater. Een brede cultuuruiting waar alle lagen in de samenleving van kunnen genieten. Door in te participeren, via beoefening of door er naar te kijken. Voor mij persoonlijk is dans een vorm van perfecte lichaamsbeheersing. Ik noemde het net al een sport, en zo zie ik dat ook. Om elegantie en souplesse in de dans te leggen, is het noodzakelijk om je lichaam optimaal te verzorgen en te trainen. Een beheersing van je spieren tot in het uiterste. Absolute topsport.”

burgemeester van Maastricht Onno Hoes (r)

Dus weten we ook waarop we voortaan op dit soort moeten letten. Altijd was het lastig te kiezen voor de mooiste dans van het afgelopen seizoen, nu gaat het slechts om het gezelschap de dat de meeste punten kreeg met een bonus voor verticale spagaten en vijfdubbele rietbergers. En mooie blanke lijven, natuurlijk. Het Theaterfestival, waarop het beste theater van wordt getoond, zal volgend jaar dus gaan over wie de meeste tekst uit het hoofd kan leren. En op het gaat het over het beste staaltje functioneel focken. Dit jaar met overtuiging door het kalf van Nasrin Dchar gewonnen.

En Joop van den Ende, die bij zijn openingsspeech van het Theaterfestival nog riep om een grote voorvechter voor de kunsten, een soort Erica Terpstra voor de kunsten, eigenlijk, kan zijn zoektocht staken. Dat wordt namelijk gewoon Erica Terpstra zelf.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

De hele speech van burgemeester Hoes vindt u hier:

https://cultureelpersbureau.nl//wp-content/uploads/2011/10/speech-onno-hoes.pdf

Foto bovenaan:
Scroll naar top