Wie zich nog mocht afvragen wat de visie is van regeringspartij VVD op kunst is er nu uit. Die visie is namelijk simpel. Kunst is sport. Volgens de VVD. Dat zei de wethouder van Rotterdam, dat zegt de echtgenoot van topworstelaar Albert Verlinde, de als burgemeester van Maastricht bijklussende hardloper Onno Hoes. Tijdens de opening van de Nederlandse Dansdagen gaf hij op vrijdagavond 7 oktober het nieuwe credo van de gestaalde lijvencultuur aldus weer:

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

“Dans is als cultuurvorm, maar ook als ‘sport’ bereikbaar voor iedereen. Wat je afkomst of achtergrond ook is, dansen is een uitingsvrijheid die laagdrempelig is. Gewoon in je straat met vrienden tot aan hier in het theater. Een brede cultuuruiting waar alle lagen in de samenleving van kunnen genieten. Door in te participeren, via beoefening of door er naar te kijken. Voor mij persoonlijk is dans een vorm van perfecte lichaamsbeheersing. Ik noemde het net al een sport, en zo zie ik dat ook. Om elegantie en souplesse in de dans te leggen, is het noodzakelijk om je lichaam optimaal te verzorgen en te trainen. Een beheersing van je spieren tot in het uiterste. Absolute topsport.”

burgemeester van Maastricht Onno Hoes (r)

Dus weten we ook waarop we voortaan op dit soort festivals moeten letten. Altijd was het lastig te kiezen voor de mooiste dans van het afgelopen seizoen, nu gaat het slechts om het gezelschap de dat de meeste punten kreeg met een bonus voor verticale spagaten en vijfdubbele rietbergers. En mooie blanke lijven, natuurlijk. Het Theaterfestival, waarop het beste theater van Nederland wordt getoond, zal volgend jaar dus gaan over wie de meeste tekst uit het hoofd kan leren. En op het Nederlands filmfestival gaat het over het beste staaltje functioneel focken. Dit jaar met overtuiging door het kalf van Nasrin Dchar gewonnen.

En Joop van den Ende, die bij zijn openingsspeech van het Theaterfestival nog riep om een grote voorvechter voor de kunsten, een soort Erica Terpstra voor de kunsten, eigenlijk, kan zijn zoektocht staken. Dat wordt namelijk gewoon Erica Terpstra zelf.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

De hele speech van burgemeester Hoes vindt u hier:

https://cultureelpersbureau.nl//wp-content/uploads/2011/10/speech-onno-hoes.pdf

Laat weten wat je ervan vindt
Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

Foto bovenaan:
Scroll naar top