Meteen naar de inhoud

Kleine selectie van groot leed voor de kerstweek

Er komt definitief geen onderzoek naar een verzelfstandiging van het Van Abbemuseum in Eindhoven. Een raadsmeerderheid wil volgens het voorstel de kansen laten onderzoeken om meer geld te verdienen en te besparen op uitgaven. Een politiek partij stelde eerder voor dat er veel meer bezoekers en inkomsten binnen zijn te halen met een minder elitair programma.

Bij het Geldmuseum in Utrecht gaat men zwaar bezuinigen, nu een extra bijdrage van de overheid komt te vervallen. Negen van de 30 medewerkers worden ontslagen, vooral bij de wetenschappelijke dienst van het museum.

In Vlissingen werden de bezuinigingen teveel voor de directeur van het Zeeuws Maritiem Muzeeum. Zijn bestuur stelde hem op non-actief. “Het is voor iedereen beter als de directeur rust neemt en die periode benut om te bedenken hoe we hieruit kunnen komen.” Er is sprake van een samenwerking met het Zeeuws Museum.

Het pop-podium van Den Haag, het Paard van Troje, wordt door de PVV aldaar beschuldigd van oneerlijke concurrentie. Men neemt het hen kwalijk dat het pop-podium ook draait als een commercieel werkende horeca-voorziening. Hoezo eigen inkomsten verdienen in de cultuur ?

Almere City Marketing heeft voor 2012 een kleine €3 ton minder te vergeven aan evenementensubsidies. Hierdoor ontvangen de Cultuurnacht, Jazz Below the sea, het Rode Loper festival en het Evenaarfestival geen subsidie meer.

In Nijmegen draait een internet-vraagbaak over de cultuur-begroting. Opvallend is vooral dat de deelnemers – gemiddeld – tot nu toe nauwelijks afwijken van de gemeentelijke voorstellen. Twee uitzonderingen: op de bibliotheek mag niet gekort worden en voor de festivals en culturele evenementen in de stad wil men 40% meer geld uitgeven.

In het land van Cuijk hebben de docenten van kunsten-educatie de Meander hun hoop gesteld op de gemeentes Cuijk en Mill. Cuijk heeft zowaar een cultuurplan dat voorziet in kunsten-onderwijs. De gemeenten Boxmeer, Sint Anthonis, Gennep en Bergen hebben besloten de subsidie voor kunstonderwijs bij Meander stop te zetten. “Nogmaals, muziek-, dans- en kunstonderwijs tegen een goedkopere prijs en voor dezelfde kwaliteit, dat is echt niet haalbaar!”

Geheel naar de tijdsgeest krijgt ook kunsten-educatie De Kunstlinie in Almere de opdracht de wijken en de scholen in te gaan.  Scholen moeten op termijn de centrale locatie worden waar kinderen op een actieve manier kunnen kennismaken met kunst en cultuur.

De vakbond in Eindhoven springt op de bres voor het bibliotheek-personeel. De vakbond vindt het een slechte zaak dat de bibliotheken, afhankelijk van subsidies als ze waren, geen ruimte had om een eigen vermogen op te bouwen en nu geen geld heeft voor een afvloei-regeling voor personeel dat ontslagen moet worden.

Tot slot, de VVD meent volgens haar woordvoerdster dat de publieke omroep nog wel een bezuiniging van €200 miljoen aan kan, nu men ‘zo soepeltjes’ de eerste 200 miljoen aan bezuinigingen heeft verwerkt.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands