Er komt definitief geen onderzoek naar een verzelfstandiging van het Van Abbemuseum in Eindhoven. Een raadsmeerderheid wil volgens het voorstel de kansen laten onderzoeken om meer geld te verdienen en te besparen op uitgaven. Een politiek partij stelde eerder voor dat er veel meer bezoekers en inkomsten binnen zijn te halen met een minder elitair programma.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Bij het Geldmuseum in Utrecht gaat men zwaar bezuinigen, nu een extra bijdrage van de overheid komt te vervallen. Negen van de 30 medewerkers worden ontslagen, vooral bij de wetenschappelijke dienst van het museum.

In Vlissingen werden de bezuinigingen teveel voor de directeur van het Zeeuws Maritiem Muzeeum. Zijn bestuur stelde hem op non-actief. “Het is voor iedereen beter als de directeur rust neemt en die periode benut om te bedenken hoe we hieruit kunnen komen.” Er is sprake van een samenwerking met het Zeeuws Museum.

Het pop-podium van Den Haag, het Paard van Troje, wordt door de PVV aldaar beschuldigd van oneerlijke concurrentie. Men neemt het hen kwalijk dat het pop-podium ook draait als een commercieel werkende horeca-voorziening. Hoezo eigen inkomsten verdienen in de cultuur ?

Almere City Marketing heeft voor 2012 een kleine €3 ton minder te vergeven aan evenementensubsidies. Hierdoor ontvangen de Cultuurnacht, Jazz Below the sea, het Rode Loper festival en het Evenaarfestival geen subsidie meer.

In Nijmegen draait een internet-vraagbaak over de cultuur-begroting. Opvallend is vooral dat de deelnemers – gemiddeld – tot nu toe nauwelijks afwijken van de gemeentelijke voorstellen. Twee uitzonderingen: op de bibliotheek mag niet gekort worden en voor de festivals en culturele evenementen in de stad wil men 40% meer geld uitgeven.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

In het land van Cuijk hebben de docenten van kunsten-educatie de Meander hun hoop gesteld op de gemeentes Cuijk en Mill. Cuijk heeft zowaar een cultuurplan dat voorziet in kunsten-onderwijs. De gemeenten Boxmeer, Sint Anthonis, Gennep en Bergen hebben besloten de subsidie voor kunstonderwijs bij Meander stop te zetten. “Nogmaals, muziek-, dans- en kunstonderwijs tegen een goedkopere prijs en voor dezelfde kwaliteit, dat is echt niet haalbaar!”

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

Geheel naar de tijdsgeest krijgt ook kunsten-educatie De Kunstlinie in Almere de opdracht de wijken en de scholen in te gaan.  Scholen moeten op termijn de centrale locatie worden waar kinderen op een actieve manier kunnen kennismaken met kunst en cultuur.

De vakbond in Eindhoven springt op de bres voor het bibliotheek-personeel. De vakbond vindt het een slechte zaak dat de bibliotheken, afhankelijk van subsidies als ze waren, geen ruimte had om een eigen vermogen op te bouwen en nu geen geld heeft voor een afvloei-regeling voor personeel dat ontslagen moet worden.

Tot slot, de VVD meent volgens haar woordvoerdster dat de publieke omroep nog wel een bezuiniging van €200 miljoen aan kan, nu men ‘zo soepeltjes’ de eerste 200 miljoen aan bezuinigingen heeft verwerkt.

Foto bovenaan:

Over de auteur van dit verhaal:


Cultuurpers is er voor de leden. Als lid maak je ons mogelijk.

Klik HIER en word lid!

Foto bovenaan:
Scroll naar top