Meteen naar de inhoud

IFFR 2012: Rauw en gevoelig Servisch debuut tweemaal bekroond

Lachend laat ze zich door een jongen met zijn mobiele telefoon filmen en ze kronkelt zich daarbij vrolijk in wulpse bochten. Maar als hij haar borsten echt wil zien schrikt ze. Toch zal ze later nog veel, heel veel verder gaan en ze krijgt er onthutsend weinig voor terug. Jasna, de opstandige hoofdpersoon uit Klip (Clip), is een Servische tiener die gemakkelijk zou kunnen worden uitgebeeld volgens de bekende clichés. Overhoop met haar ouders, meer feesten dan schoolgaan, achteloos met seks, de mobiele telefoon als onafscheidelijk gereedschap.

Klip

Ja, de hiermee debuterend filmmaakster Maja Milos laat het allemaal zien, en slaagt er toch in aan de clichés voorbij te gaan. Het is rauw (de close-ups van het pijpen zijn, laten we zeggen, ongemakkelijk) maar het heeft ook een energie en een gevoeligheid die het echt maken. Jasna weet haar echte verlangens goed te verbergen. Toch vang je er soms precies genoeg van op en zie je een heel ander, kwetsbaarder meisje.

Die combinatie van onstuimige energie, eerlijkheid en nuance wist op het Rotterdams filmfestival twee jury’s te overtuigen. Klip, in Rotterdam in wereldpremière, werd bekroond met een van de drie (gelijkwaardige) Hivos Tiger Awards en bleek daarnaast ook de favoriet van de jury van Nederlandse filmjournalisten.

Opvallend is dat de twee andere Tiger Awards ook gingen naar films (eveneens wereldprmières) waarin een meisje een belangrijke rol speelt. Het subtiele, ogenschijnlijk geïmproviseerde en rijkelijk op sfeer drijvende De jueves a domingo (Thursday Till Sunday) van de Chileense Dominga Sotomayor laat zien hoe een meisje van een jaar of tien de spanningen tussen haar ouders waarneemt. Het Chinese Jidan he shitou (Egg and Stone) van Huang Ji is een sober drama over een veertienjarig meisje dat nadrukkelijk ongewenst is, een gegeven dat Huang verbindt met vrouwvijandige elementen in de Chinese cultuur.

Alle drie winnaars zijn geregisseerd door vrouwen.

Deze en alle overige prijzen zijn te vinden op http://www.filmfestivalrotterdam.com/

De publieksprijs wordt zaterdagavond bekend gemaakt.

Leo Bankersen

Leo Bankersen

Leo Bankersen schrijft over film sinds Chinatown en Night of the Living Dead. Recenseerde als freelance filmjournalist lange tijd voor de GPD. Is nu, onder andere, een van de vaste bijdragers aan De Filmkrant. Breekt graag een lans voor kinderfilms, documentaires en films uit niet-westerse landen. Andere specialiteiten: digitale zaken en filmeducatie.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands