Meteen naar de inhoud

Feitenvrije journalistiek stort zich op kunstsector.

 

 

Volgens de Volkskrant was Rick van der Ploeg in het begin van de jaren negentig staatssecretaris van cultuur (in werkelijkheid was hij dat aan het eind van die jaren), en in Het Parool beweert columnist Gerard Mulder dat het feit dat hij ‘gelukkig niets van kunstsubsidies afweet’ hem niet af hoeft te houden van een paar wilde speculaties over waarom de aanvragen van cultuurinstellingen in Amsterdam lager uitvallen dan verwacht.

Waar de Volkskrant via een paar willekeurige telefoontjes (eerder meegemaakt) de stelling probeert te verdedigen dat de kunstwereld het ongemotiveerde bezuinigen van Halve Zijlstra als een blessing in disguise beschouwt, doet Het Parool een paar wilde gokken, die erop neerkomen dat de columnist het eigenlijk ook niet weet. Maar het toch maar wel even opgeschreven heeft En dat het eigenlijk een bewijs is dat de bezuinigingen een succes zijn.

Ziedaar het probleem. Zolang het landelijke beeld nog niet helder is valt er nog niets te zeggen over of, en zo ja waarom er minder of juist meer wordt aangevraagd door de kunstwereld. Feit is nu al dat veel Amsterdamse aanvragers zijn uitgeweken naar ‘de provincie’: Arnhem en Utrecht zijn verblijd met een hoger aanvraagbedrag, omdat die steden hebben beloofd minder te bezuinigen dan de hoofdstad.

Bovendien heeft een onbekend aantal kunstinstellingen al via een brief te horen gekregen van Zijlstra dat opnieuw aanvragen zinloos zal zijn. Die clubs richten zich nu op afvloeiingsregelingen en pro forma aanvragen, die dus ook lager uitvallen dan gepland.

Kansrijke instellingen die nu aanvragen zullen inderdaad op iedere borrel fluisteren dat de bezuinigingen best wel zorgen voor een kleine opruiming in het veld, en dat dat ruimte geeft voor meer nieuwe dingen. Kansloze instellingen houden hun mond en likken hun wonden.  VVD en PVV juichen in stilte dat de feitenvrije journalisten van de grotere kranten elkaar proberen te overtroeven in het gelijk geven van Henk en Ingrid, op wie ze zich volgens hun Vlaamse directeuren dag in dag uit moeten richten.

Dat de bezuinigingen iets opleveren getuigt alleen maar van de grote creativiteit en veerkracht van de sector om ook bij een natuurramp alles op overleven te zetten. Daar heeft het beleid niet aan geholpen. Sterker nog. dat zorgt nog steeds voor een verlies van ruim 6000 arbeidsplaatsen en het praktijkeinde van tegen de 35.000 zzp’ers.

We proberen ondertussen dus te achterhalen wat er werkelijk aan de hand is.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175€ / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50€ / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands