“Het is momenteel niet mogelijk om de ontwikkeling van deze kenmerken van de cultuursector betrouwbaar te voorspellen, laat staan wat de invloed van de bezuinigingen daarop is. Bewegingen in de zaken die in de vraag zijn genoemd zijn van veel factoren afhankelijk. Ten eerste ontbreken veel onderliggende gegevens. Verder is de ontwikkeling mede afhankelijk van de (nog onbekende) subsidiebesluiten van de overheden, de mate waarin instellingen met minder subsidie verder kunnen of nieuwe geldstromen weten te vinden en de keuzes van consumenten naar aanleiding van de crisis. ”

Mocht u denken dat bovenstaande quote afkomstig is uit de zoveelste protestbrief van een door bezuinigingen gekwelde kunstinstelling, dan heeft u het dit keer mis. Deze quote troffen wij aan in een brief van the man himself, Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra. Hoort u het ook eens van een ander.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Deze ‘Ik heb geen idee wat de gevolgen zijn van mijn handelen, maar ik doe het lekker toch’– actie van de staatssecretaris is te lezen in een brief met daarin de antwoorden op vragen van de Tweede kamer, onze volksvertegenwoordiging. Die stelt dus vragen als

“Kunt u aangeven hoeveel instellingen worden gesubsidieerd door rijk, provincies of gemeenten? Is inzichtelijk bij welk soort instellingen de grootste klappen vallen door de bezuinigingen op cultuur? Zo nee, bent u bereid dat te onderzoeken? ”

Waarop de staatssecretaris een antwoord geeft dat – iets korter samengevat dan hij het zelf schrijft – luidt:

“Nee”

Zo regeer je dus een land. Wij van het Cultureel Persbureau vinden het met de dag interessanter worden.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Om u niet op achterstand te zetten, qua informatie, vindt u de brief van de stas hieronder.

https://cultureelpersbureau.nl//wp-content/uploads/2012/03/beantwoording-kamervragen-over-de-optelsom-van-bezuinigingen-op-cultuur.pdf

 

Foto bovenaan:
Scroll naar top