“Het is momenteel niet mogelijk om de ontwikkeling van deze kenmerken van de cultuursector betrouwbaar te voorspellen, laat staan wat de invloed van de bezuinigingen daarop is. Bewegingen in de zaken die in de vraag zijn genoemd zijn van veel factoren afhankelijk. Ten eerste ontbreken veel onderliggende gegevens. Verder is de ontwikkeling mede afhankelijk van de (nog onbekende) subsidiebesluiten van de overheden, de mate waarin instellingen met minder subsidie verder kunnen of nieuwe geldstromen weten te vinden en de keuzes van consumenten naar aanleiding van de crisis. ”

Mocht u denken dat bovenstaande quote afkomstig is uit de zoveelste protestbrief van een door bezuinigingen gekwelde kunstinstelling, dan heeft u het dit keer mis. Deze quote troffen wij aan in een brief van the man himself, Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra. Hoort u het ook eens van een ander.

Deze ‘Ik heb geen idee wat de gevolgen zijn van mijn handelen, maar ik doe het lekker toch’– actie van de staatssecretaris is te lezen in een brief met daarin de antwoorden op vragen van de Tweede kamer, onze volksvertegenwoordiging. Die stelt dus vragen als

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

“Kunt u aangeven hoeveel instellingen worden gesubsidieerd door rijk, provincies of gemeenten? Is inzichtelijk bij welk soort instellingen de grootste klappen vallen door de bezuinigingen op cultuur? Zo nee, bent u bereid dat te onderzoeken? ”

Waarop de staatssecretaris een antwoord geeft dat – iets korter samengevat dan hij het zelf schrijft – luidt:

“Nee”

Zo regeer je dus een land. Wij van het Cultureel Persbureau vinden het met de dag interessanter worden.

Om u niet op achterstand te zetten, qua informatie, vindt u de brief van de stas hieronder.

Klik om toegang te krijgen tot beantwoording-kamervragen-over-de-optelsom-van-bezuinigingen-op-cultuur.pdf