Eric de Vroedt: ‘Uiteindelijk ook Obama bereikt’

In één weekend twee prijzen winnen, dat overkomt een mens niet vaak, zelfs niet in de met prijsuitreikingen overladen kunstwereld. Eric de Vroedt is een theatermaker en schrijver die dat dus wel is overkomen. Bij het ingaan van zijn laatste seizoen ‘MightySociety‘ kreeg hij de Amsterdam Prijs (35.000 euro) en de Prijs van de Kritiek (een beeldje), bepaald door een jury van dagbladrecensenten.

Hij spreekt in dit skype-interview over zijn drijfveren, en over hoe je met een voorstelling die soms maar voor tien toeschouwers toegankelijk was, toch voor Obama kunt spelen.

De Vroedts ster is met zijn tien afleveringen MightySociety snel gerezen. Na de laatste aflevering, die dit najaar in productie gaat, lonkt het buitenland. Theaters in Dortmund en Bochum (allebei in Duitsland) hebben de politiek bewuste regisseur gevraagd om voorstellingen te komen maken in de geest van de nu af te sluiten reeks. Gelukkig werkt hij ook nog voor Toneelgroep Amsterdam en de Veenfabriek, dus heel snel zullen we hem nog niet definitief aan het buitenland kwijtraken.

 

Foto bovenaan: