Volgend jaar zal het Nederlands Film Festival het hoofd moeten bieden aan omvangrijke bezuinigingen. Laten we daarom dit jaar extra genieten, was de aanbeveling waarmee festivaldirecteur Willemien van Aalst vanmiddag de persconferentie met presentatie van het programma van het 32e Nederlands Film Festival afsloot.

Isabella Rossellini in Nono, het zigzag kind

Juist in deze tijd van economische tegenwind heeft het festival dit jaar gekozen voor De Belofte als hoofdthema. De diverse beloftes die de Nederlandse film inhoudt zullen tijdens dit Utrechtse evenement extra benadrukt worden. De belofte van films, de belofte van daden, de belofte van talent.

Het festival plaatst een aantal veelbelovende talenten uit diverse disciplines aan het begin van hun carrière in de schijnwerpers, waaronder zes jonge acteurs en actrices: Reinout Scholten van Aschat, Abbey Hoes, Mamoun Elyounoussi, Hannah Hoekstra, Willem Voogd en Sigrid ten Napel. Ze zijn te zien in films en het publiek kan hen ontmoeten in de dagelijkse talkshow, waar ze vertellen over hun ambities en inspiratiebronnen.

Een ander speerpunt is het verder aanzwengelen van de toch aan aanzienlijke toestroom van het publiek. Dat zal volgend jaar zeker van pas kunnen komen om de begroting op orde te houden. Uit onderzoek bleek namelijk – tamelijk verrassend – dat veel potentiële bezoekers nog het idee hebben dat het festival in de eerste plaats iets is voor filmmakers en andere professionals, met een besloten Gouden Kalverengala ter afsluiting. Met een vroege programmapresentatie en een festivalstart die dit jaar een week later is ontstaat nu meer ruimte voor de marketing. Van de weeromstuit hanteert het NFF nu de slagzin: ‘Jouw films, jouw festival’.

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

Acteur Jeroen Willems en regisseur George Sluizer zijn dit jaar belangrijke gasten. Speciale aandacht is er voor het succes van de Nederlandse familiefilm (ook internationaal). Daarom viel de keus voor de openingsfilm op Nono, het zigzag kind.

Verder werd bekend gemaakt dat het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs dit jaar gaat naar Willeke van Ammelrooy voor haar bijzondere verdienste voor de Nederlandse Filmcultuur.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 26 september t/m 5 oktober.