De Filmacademie kan tevreden zijn. De twee jury’s die op het Nederlands Filmfestival maandagavond de drie studentenprijzen uitreikten hadden ook naar eindexamenwerk van andere Nederlandse academies met een filmsectie gekeken. Maar uiteindelijk waren alle gelukkigen studenten van de Nederlandse Film en Televisie Academie, zoals de Amsterdamse opleiding voluit heet.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

 

Katja Römer Schuurman in De Club van Lelijke Kinderen (foto Raymond van der Bas)

Alweer Magnesium. De Tuschinski Award voor de beste afstudeerfilm, dit jaar voor het eerst open voor alle Nederlandse academies, ging naar Magnesium van Sam de Jong. Dit dicht op de huid gefilmde portret van een jonge turnster die worstelt met een groot persoonlijk dilemma was eerder deze maand al onderscheiden door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten.

Shady El Hamus, de scenarioschrijver van Magnesium en regisseur-scenarist van Over zonen, mocht de Dioraphte Award voor een onderscheidende prestatie in ontvangst nemen. Over zonen gaat over heimwee en depressie onder de oudere generatie immigranten.

Tenslotte was er de Filmproducenten Nederland Award, een prijs voor het beste productieteam. In dit geval waren dat Niek Teunissen, Wim Boven en Casper Eskes, die samen de drijvende kracht vormden achter de korte jeugdfilm De Club van Lelijke Kinderen naar het jeugdboek van Koos Meinderts. Dit spannende avontuur, waar een mooie politieke satire in verstopt zit, is inderdaad een visitekaartje met enthousiaste en ondernemende uitstraling dat zeker de aandacht verdient van een omroep op zoek naar productietalent voor een nieuwe jeugdserie. Ook de doortastende manier waarop het team de marketing en première van De Club van Lelijke Kinderen ter hand nam mag er zijn.

Leo Bankersen

 

Foto bovenaan:
Scroll naar top