Aan een grote frustratie van de Nederlandse filmwereld is een eind gekomen. Na 38 jaar hebben we weer een film in de hoofdcompetitie van Cannes. De nieuwe film van Alex van Warmerdam Borgman dingt mee naar de Gouden Palm, zo werd vanmorgen bekendgemaakt. De laatste Nederlandse film die deze eer te beurt viel was in 1975 Mariken van Nieumeghen van Jos Stelling.

“We zijn ongelofelijk blij. Het Filmfestival van Cannes zie ik als de Olympische Spelen van de cinema. Het hoogste podium waarop je je film internationaal kunt meten”, zegt producent Marc van Warmerdam.

Borgman is een donkere vertelling waarin het personage Camiel Borgman als een buitenstaander arriveert in de omheinde lanen van een villawijk. Zijn komst is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond de zorgvuldig opgetrokken façade van een arrogant, welgesteld echtpaar, hun drie kinderen en het kindermeisje.

De hoofdrol wordt gespeeld door de Belgische acteur Jan Bijvoet. Andere rollen zijn onder andere voor Eva van de Wijdeven, Annet Malherbe en Alex van Warmerdam zelf.

Van Warmerdam zal het in Cannes moeten opnemen tegen onder andere Steven Soderbergh, Nicolas Winding Refn, Roman Polanski, François Ozon, Takashi Miike en de gebroeders Joel en Ethan Coen.

Het Filmfestival van Cannes vindt dit jaar plaats van 15 mei tot en met 26 mei. Borgman draait vanaf 29 augustus in de Nederlandse bioscoop.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login