Aan een grote frustratie van de Nederlandse filmwereld is een eind gekomen. Na 38 jaar hebben we weer een in de hoofdcompetitie van Cannes. De nieuwe film van Alex van Warmerdam Borgman dingt mee naar de Gouden Palm, zo werd vanmorgen bekendgemaakt. De laatste die deze eer te beurt viel was in 1975 van Jos Stelling.

“We zijn ongelofelijk blij. Het van Cannes zie ik als de Olympische Spelen van de cinema. Het hoogste podium waarop je je film internationaal kunt meten”, zegt producent Marc van Warmerdam.

Borgman is een donkere vertelling waarin het personage Camiel Borgman als een buitenstaander arriveert in de omheinde lanen van een villawijk. Zijn komst is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond de zorgvuldig opgetrokken façade van een arrogant, welgesteld echtpaar, hun drie kinderen en het kindermeisje.

De hoofdrol wordt gespeeld door de Belgische acteur Jan Bijvoet. Andere rollen zijn onder andere voor Eva van de Wijdeven, Annet Malherbe en Alex van Warmerdam zelf.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Van Warmerdam zal het in Cannes moeten opnemen tegen onder andere Steven Soderbergh, Nicolas Winding Refn, Roman Polanski, François Ozon, Takashi Miike en de gebroeders Joel en Ethan Coen.

Het Filmfestival van Cannes vindt dit jaar plaats van 15 mei tot en met 26 mei. Borgman draait vanaf 29 augustus in de Nederlandse .

 

Foto bovenaan:
Borgman, de nieuwe film van Alex van Warmerdam
Scroll naar top