Jan Lauwers met muzikaal volkstheater in @hollandfestival: ‘Het is verboden de tekst van buiten te leren’

Holland Festival Holland Festival

Een explosie op een vol marktplein kostte 24 levens, waaronder 7 kinderen. Wanneer het dorp een jaar later die tragedie herdenkt, valt een jongetje uit het raam en verdwijnt een meisje voor 76 dagen in een kerker. Dat leidt tot een serie gewelddaden die soms maar al te herkenbaar overkomen.  In het verhaal ‘Marktplaats 76’ van Jan Lauwers is geluk iets heel duns. De voorstelling die hij ervan maakte met zijn internationaal gerenommeerde gezelschap ‘Needcompany’ is vooral een aanklacht tegen een mensheid die steeds minder in staat is om buiten de eigen wereld te kijken.

In dit gesprek van 36 minuten vertelt Jan Lauwers (56) over zijn zeer politieke, maar ook zeer artistieke drijfveren, en over het succes dat hij nu al jaren beleeft met een eerdere productie, ‘Isabella’s Room‘. Dat stuk, ook door hem geschreven, wordt na 250 voorstellingen wereldwijd binnenkort zelfs gespeeld op het Tien An Men plein in Peking.

Maar hij vertelt ook over zijn bewondering voor Jan Joris Lamers, een Nederlandse regisseur en theatergoeroe die hardnekkig in de anonimiteit blijft, dan wel gehouden wordt.

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/94847048″ params=”” width=” 100%” height=”166″ iframe=”true” /]
Goed om te weten
Marktplaats 76 is te zien in het Holland Festival op 21, en22 juni. Meer info.
Scroll naar top