Meteen naar de inhoud

Danspionier Ellen Edinoff maakte de danswereld volwassen

Danseres Ellen Edinoff is dinsdag op 70-jarige leeftijd in haar woonplaats Amsterdam overleden. Ellen vormde samen met haar man Koert Stuyf in de  jaren ’60-’70 een uniek danspaar dat reacties in uitersten opriep. De Nederlandse danswereld werd mede dankzij hen volwassen.  Ellen vocht de laatste 3 jaar tegen haar ziekte. Ze was in 2012 nog in staat een comeback te maken op het podium.

De Amerikaanse Ellen Edinoff leerde Koert Stuyf kennen in New York. Ze vestigden zich in Nederland waar ze op grootse wijze als pioniers vorm gaven aan postmoderne dans. Ze richtten de Stichting Eigentijdse Dans op en hun producties sloegen in als een bom. Recensenten reageerden met termen als ‘anti-theater’, ‘bewegingstheater’ en ‘Ik verliet Carré nogal kapot’. In 1974 was het plots over. Met evenveel impact als waarmee ze begonnen, verdwenen Koert en Ellen van de Nederlandse podia. Tot aan april 2012.

De Volkskrant riep Ellen Edinoff ooit uit tot ‘de meest grandioze danseres van Nederland’, NRC Handelsblad noemde haar ‘een fenomeen, een onovertroffen meesteres’, en De Telegraaf  ‘een miniatuurvrouw met een unieke toneelaanwezigheid en een formidabele techniek’. In een filmportret dat Danspubliek in 2012 maakte, is een fragiele Ellen te zien met nog steeds een magische, tijdloze uitstraling op het toneel. Zij trad op in Intaglio, een werk van Koert Stuyf dat in première ging tijdens een avond met componist Philip Glass.

Het is opmerkelijk dat Ellen terugkeerde op het podium. Koert Stuyf spreekt liefkozend over zijn meisje die zich door de laatste jaren heen knokte, en de tijd tijdelijk overwon. Of om met vroegere woorden van producent Rob Malasch te spreken:

‘Grotere kunstenaars ben ik in mijn leven niet tegengekomen. Deze mensen leven op een compromisloze manier helemaal voor de kunst.’

Ellen Edinoff wordt donderdag begraven op Zorgvlied, Amsterdam.

(Bron: Het Parool, Rob Malasch)

 

Ruben Brugman

schrijvende ex-danserBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands