Meteen naar de inhoud

Doek valt voor filmtheater en podium Provadja in Alkmaar

Al meer dan tien jaar tobt het Alkmaarse filmtheater en podium Provadja – een van de oudste Nederlandse filmhuizen – met een veel te krappe behuizing. Al meer dan tien jaar zijn er plannen gemaakt en gisteravond stemde de gemeenteraad over de herhuisvesting. En koos daarmee voor een optie die bestuur, medewerkers en vrijwilligers van Provadja al categorisch hadden afgewezen. Namelijk onderbrenging in een nieuw te bouwen multiplex van JT Bioscopen die in het kwakkelende winkelgebied Overstad moet verrijzen.

Twee jaar geleden is op deze plaats ook al eens bericht over deze kwestie, die illustratief is voor de gure wind die in het cultuurlandschap is gaan waaien. Al speelt hier mogelijk meer mee dan pure bezuiniging. Begin 2011 zag het er nog zonnig uit. YXIE zou een nieuw en tot de verbeelding sprekend centrum voor woord, beeld en geluid in Alkmaar worden, waar zowel Provadja als de collectie van de kunstenaar Lucebert een plaats zouden vinden. Maar na een collegewisseling werd het bij wijze van spreken om vijf over twaalf alsnog afgeschoten. De contracten waren getekend en het project was al uitbesteed, maar dat deerde niet. Exit YXIE.

Als pleister op de wonde beloofde het college van B&W wel nieuwe huisvesting voor Provadja te gaan zoeken. De op termijn vrijkomende bioscoop Harmonie (nu nog geëxploiteerd door JT) bleek een optie waar Provadja en aanvankelijk ook het gemeentebestuur veel in zagen. Een raadsvoorstel in die richting werd echter ingetrokken. JT Bioscopen kwam met plannen voor een multiplex en stelde voor zalen aan Provadja te verhuren. Er zou een intentieovereenkomst zijn gesloten tussen de gemeente Alkmaar en JT Bioscopen, maar Provadja heeft daar ondanks herhaalde verzoeken nooit inzage in gekregen.

Een reddingscampagne waarbij meer dan 14.000 handtekeningen werden opgehaald en de nodige gesprekken met raadsleden werden gehouden heeft niet mogen baten. Een in opdracht van de gemeente opgesteld rapport van het onafhankelijke bureau LAgroup ziet ook de nodige bezwaren in huisvesting bij JT. Dat hielp echter evenmin. Formeel lijken de hogere kosten van zelfstandige huisvesting in het Harmonie-gebouw de doorslag te hebben gegeven, maar volgens het bestuur van Provadja stelt de gemeente de Harmonie-optie te ongunstig voor.

In een persbericht stelt het bestuur van Provadja: “Met dit raadsbesluit dreigt een belangrijke culturele voorziening en broedplaats voor de stad Alkmaar en haar omgeving verloren te gaan. Dat is een verarming voor Alkmaar en met name voor de binnenstad. De impuls die Overstad nodig heeft hangt niet af van de vestiging van Provadja onder één dak met een megabioscoop annex gokhal. Om Overstad een impuls te geven en een commerciële bioscoopexploitant tegemoet te komen, mag Provadja blijkbaar geofferd worden.”

En besluit met: “Dit bestuur zal niet meewerken aan uitvoering van dit raadsbesluit. Gesteund door medewerkers en vrijwilligers zullen wij op verantwoorde wijze de liquidatie van Stichting Provadja inzetten.”

 

Leo Bankersen

Leo Bankersen schrijft over film sinds Chinatown en Night of the Living Dead. Recenseerde als freelance filmjournalist lange tijd voor de GPD. Is nu, onder andere, een van de vaste bijdragers aan De Filmkrant. Breekt graag een lans voor kinderfilms, documentaires en films uit niet-westerse landen. Andere specialiteiten: digitale zaken en filmeducatie.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands