Meteen naar de inhoud

Ziggo en UPC aangeklaagd. Schrijvers naar de rechter omdat kabelmiljardairs niet willen betalen

 Je zult maar scenarioschrijver zijn. Of journalist voor een documentaireprogramma. Dan krijg je in Nederland dus geen cent meer voor je werk. Echt. De omroepen zijn al niet scheutig. Maar dan.  Al het geld dat de kabelmaatschappijen verdienen aan de televisiekijkers van Nederland, verdwijnt namelijk in de zakken van een paar Amerikaanse bedrijven, die het weer delen met een paar omroepbazen, producenten en nog zo wat grootverdieners. Voor de mensen die dat allemaal bedenken en schrijven hebben al die bazen niets over. Zo wordt winst maken wel heel makkelijk.

Dat was lang beter geregeld, maar om het simpele feit dat ze er geen zin meer in hadden zijn clubs als Ziggo en UPC zomaar opeens opgehouden met betalen. Dat kost een beetje schrijver nu zomaar een paar duizend euries per jaar. Geld voor de boodschappen. Terwijl de baas van Ziggo onlangs nog klaagde dat hij maar 15,7 miljoen verdiende. Netto.

Groot onrecht, kortom.

Reden voor de LIRA, de belangenorganisatie voor iedereen die in Nederland schrijft, om naar de rechter te stappen. Op 15 april is het zover. Komt allen. Zou ik zeggen. Niet alleen de schrijvers, maar misschien nuttig als kijkers ook eens solidair zijn. Zonder schrijvers wordt het immers nogal kaal. Op TV.

Meer hierover op de site van Lira, en een heel helder filmpje van de hand van Udo Prinssen van Carambolas Films..  

13 reacties op “Ziggo en UPC aangeklaagd. Schrijvers naar de rechter omdat kabelmiljardairs niet willen betalen”

Reacties zijn gesloten.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175€ / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Groot Lidmaatschap
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50€ / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands