Het is nog soort van geheim, maar de website staat al online. Zonder verwijzing naar de mensen daar achter, maar dat weten wij dus weer wel. Dus we kunnen het nieuws breken: het CPNB (die club van de boekenweek) werkt samen met de boekverkopers en de uitgevers aan een revolutionair platform voor ebooks. Dit project, getiteld ‘Leesid‘ moet een einde maken aan de chaos van DRM-shit, tig verschillende readers en tabletjes en bizarre eigendomsregels waar de Nederlandse elektronische boekenlezer nu nog mee moet leven.

Volgens een bron bij de CPNB gaat het om een digitale boekenkast die op alle mogelijke platforms werkt. Je hebt dus niet langer een BoekenBol nodig voor je boeken van bol.com, en geen Kindle voor je aankopen bij Amazon, en geen Kobo voor weer andere eboeken. En je loopt ook niet het risico dat het apparaat van de één de boeken opeet die je bij de ander hebt gekocht. Of dat je je boeken opeens kwijt bent, omdat de verkoper heeft besloten at je er niet goed mee omgaat, of dat je ze in het verkeerde land leest, zoals met Google’s boeken gebeurt.

Leesid moet een app worden waarbij de boeken die je downloadt ook echt je eigendom worden, en ook altijd, levenslang, beschikbaar blijven voor jou om te lezen. Daar zitten nog best wat haken en ogen aan, natuurlijk. Want niet alle grote buitenlandse uitgevers en verkopers staan te trappelen om mee te doen. Die vinden nog steeds dat u als lezer een onbetrouwbaar sujest bent, die voor de prijs van een papieren boek slechts een soort bruikleen krijgt van de digitale versie. Dacht de platenbranche vroeger ook mee weg te komen.

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

Dit wordt anders, zo lijkt het. Groot voordeel van de Nederlandse markt is immers dat er al heel veel samengewerkt wordt, waardoor de ontwikkeling van het appje niet zo heel veel tijd en geld hoeft te kosten. Afrekenen doe je immers nog steeds bij de oorspronkelijke verkoper. Nu alleen nog zakken met die prijs, want de diesel voor de vrachtwagen hoeft niet meer betaald te worden.

Belangrijkste vraag voor ons, als klant, is: mag je nu ook weer je ebook kado doen, of zelfs tweedehands doorverkopen, zoals dat met papieren boeken ook mag? Daar zijn ze nog niet helemaal uit. Bij de CPNB.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

 Wij zien dit toch wel als een hele ferme stap in de goede richting. Wat vind jij? Is leesid het Ei van Columbus voor de boekenbranche? Reageer in de comments.

3 REACTIES

  1. e-boeken mogen niet doorverkocht worden, helaas. Is een Europese wet. Heeft ermee te maken dat e-boeken formeel als software geclassificeerd zijn en dat betekent dat je een e-boek niet koopt, maar een licentie afneemt – een gekocht e-boek is officieel dus niet eens echt van de “koper” – je koopt het gebruiksrecht, niet het eigendom.

Comments are closed.