Meteen naar de inhoud

Met 1 inlog alles overal lezen. Boekenbranche werkt aan centraal ebook-platform

Het is nog soort van geheim, maar de website staat al online. Zonder verwijzing naar de mensen daar achter, maar dat weten wij dus weer wel. Dus we kunnen het nieuws breken: het CPNB (die club van de boekenweek) werkt samen met de boekverkopers en de uitgevers aan een revolutionair platform voor ebooks. Dit project, getiteld ‘Leesid‘ moet een einde maken aan de chaos van DRM-shit, tig verschillende readers en tabletjes en bizarre eigendomsregels waar de Nederlandse elektronische boekenlezer nu nog mee moet leven.

Volgens een bron bij de CPNB gaat het om een digitale boekenkast die op alle mogelijke platforms werkt. Je hebt dus niet langer een BoekenBol nodig voor je boeken van bol.com, en geen Kindle voor je aankopen bij Amazon, en geen Kobo voor weer andere eboeken. En je loopt ook niet het risico dat het apparaat van de één de boeken opeet die je bij de ander hebt gekocht. Of dat je je boeken opeens kwijt bent, omdat de verkoper heeft besloten at je er niet goed mee omgaat, of dat je ze in het verkeerde land leest, zoals met Google’s boeken gebeurt.

[Tweet “Leesid wordt een app waarbij de boeken die je downloadt ook echt je eigendom worden”]

Leesid moet een app worden waarbij de boeken die je downloadt ook echt je eigendom worden, en ook altijd, levenslang, beschikbaar blijven voor jou om te lezen. Daar zitten nog best wat haken en ogen aan, natuurlijk. Want niet alle grote buitenlandse uitgevers en verkopers staan te trappelen om mee te doen. Die vinden nog steeds dat u als lezer een onbetrouwbaar sujest bent, die voor de prijs van een papieren boek slechts een soort bruikleen krijgt van de digitale versie. Dacht de platenbranche vroeger ook mee weg te komen.

Dit wordt anders, zo lijkt het. Groot voordeel van de Nederlandse markt is immers dat er al heel veel samengewerkt wordt, waardoor de ontwikkeling van het appje niet zo heel veel tijd en geld hoeft te kosten. Afrekenen doe je immers nog steeds bij de oorspronkelijke verkoper. Nu alleen nog zakken met die prijs, want de diesel voor de vrachtwagen hoeft niet meer betaald te worden.

Belangrijkste vraag voor ons, als klant, is: mag je nu ook weer je ebook kado doen, of zelfs tweedehands doorverkopen, zoals dat met papieren boeken ook mag? Daar zijn ze nog niet helemaal uit. Bij de CPNB.

 Wij zien dit toch wel als een hele ferme stap in de goede richting. Wat vind jij? Is leesid het Ei van Columbus voor de boekenbranche? Reageer in de comments.

3 reacties op “Met 1 inlog alles overal lezen. Boekenbranche werkt aan centraal ebook-platform”

  1. e-boeken mogen niet doorverkocht worden, helaas. Is een Europese wet. Heeft ermee te maken dat e-boeken formeel als software geclassificeerd zijn en dat betekent dat je een e-boek niet koopt, maar een licentie afneemt – een gekocht e-boek is officieel dus niet eens echt van de “koper” – je koopt het gebruiksrecht, niet het eigendom.

Reacties zijn gesloten.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175€ / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50€ / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands