De producenten van en , die met de kabelmaatschappijen samenspannen om schrijvers niet te betalen voor hun werk, komen met een plan. Omdat ze niet akkoord willen gaan met de rechtvaardige eis van de makers om gewoon te doen wat de rechter bevolen heeft, richten ze een fonds op. Daar stoppen ze het in dat zíj vinden dat aan de schrijvers toekomt. Dat is veel en veel minder dan wat de schrijvers werkelijk toekomt, natuurlijk. En bovendien moeten de schrijvers aan allerlei eisen voldoen, waarover ze nu nog niks bekend willen maken. Terwijl schrijvers gewoon geld horen te krijgen voor hun werk, en niet pas nadat er allerlei aanvullende criteria worden aangelegd.

Deze tamelijk laffe aanpak komt uit de koker van de producenten en dus ook de publieke omroep waar wij allemaal belasting voor betalen. Daar huist als voorzitter Mevrouw Medy van der Laan, die voor de partij van Raad voor Cultuurvoorzitter Joop Daalmeijer (D66) ooit staatssecretaris van Cultuur was in een kabinet dat iedereen alweer vergeten is.

Benieuwd hoe ze daar op de nieuwjaarsborrel over gaan praten. We kunnen alvast 1 tipje van de sluier oplichten. Een belangrijke eis van de producenten zal worden dat schrijvers die in aanmerkingen willen komen voor hun eigen geld, niet aangesloten mogen zijn bij Lira. Die eis stellen namelijk steeds meer uitgevers en producenten. Je mag alleen nog creatief werken als je afziet van je rechten. Welkom in de middeleeuwen.

Met instemming van D66.

Foto bovenaan:
Scroll naar top