Meteen naar de inhoud

Voormalig staatssecretaris van Cultuur naait schrijvers

De producenten van film en televisie, die met de kabelmaatschappijen samenspannen om schrijvers niet te betalen voor hun werk, komen met een plan. Omdat ze niet akkoord willen gaan met de rechtvaardige eis van de makers om gewoon te doen wat de rechter bevolen heeft, richten ze een fonds op. Daar stoppen ze het geld in dat zíj vinden dat aan de schrijvers toekomt. Dat is veel en veel minder dan wat de schrijvers werkelijk toekomt, natuurlijk. En bovendien moeten de schrijvers aan allerlei eisen voldoen, waarover ze nu nog niks bekend willen maken. Terwijl schrijvers gewoon geld horen te krijgen voor hun werk, en niet pas nadat er allerlei aanvullende criteria worden aangelegd.

Deze tamelijk laffe aanpak komt uit de koker van de producenten en dus ook de publieke omroep waar wij allemaal belasting voor betalen. Daar huist als voorzitter Mevrouw Medy van der Laan, die voor de partij van Raad voor Cultuurvoorzitter Joop Daalmeijer (D66) ooit staatssecretaris van Cultuur was in een kabinet dat iedereen alweer vergeten is.

Benieuwd hoe ze daar op de nieuwjaarsborrel over gaan praten. We kunnen alvast 1 tipje van de sluier oplichten. Een belangrijke eis van de producenten zal worden dat schrijvers die in aanmerkingen willen komen voor hun eigen geld, niet aangesloten mogen zijn bij Lira. Die eis stellen namelijk steeds meer uitgevers en producenten. Je mag alleen nog creatief werken als je afziet van je rechten. Welkom in de middeleeuwen.

Met instemming van D66.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands