Vanavond veel dronken scenarioschrijvers op straat, en in Leiden een paar heel gelukkige oudere journalisten. Lira, de organisatie die voor hen bij de grote, schatrijke, en niet-betalende jongens geld moet innen, heeft dubbel gewonnen. Dat hadden ze natuurlijk al, maar de kabelbedrijven wilden niet van het goudbeslag op hun luxezeiljachten af. Dus negeerden ze de uitspraak van de rechter en bedachten zelf iets wat werkelijk om te lachen was.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

De schrijvers kwamen opnieuw in actie. Eerst tijdens het Nederlands Filmfestival. En afgelopen maandag waren ze bij elkaar in het Comedy Theater, en daar presenteerden ze hun geheime wapen: Felix Rottenberg. En drie dagen later gaan ze betalen: de Kaaimaneilandbewoners, de publieke omroepen. De producenten. Allemaal doodsbang. Of gewoon een redelijk alternatief gevonden. Pechtold zal hebben ingegrepen. Ooit weten we het.

Het is nog maar en voorlopige regeling, dus er moet nog veel water door de Rijn stromen willen de Nederlandse schrijvers echt blij zijn. Maar het begin is er. Nu het auteurscontractenrecht nog finetunen, zodat de kabelaars en omroepen daar niet terugjatten wat ze nu kwijt zijn, en Nederland wordt echt een rechtvaardig land voor makers.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Want ook in Leiden is een jaren slepende rechtszaak van de schrijvers tegen het Regionaal Archief eindelijk gewonnen. Leiden moet vanaf heden dokken voor het gratis online zetten van duizenden krantenpagina’s met verhalen van freelance journalisten. Een kleine zaak misschien, maar de jongens van Blendle moeten nu toch ook even nadenken voor ze opnieuw roepen dat ze freelancers niets hoeven te betalen voor hun heruitgave in die fantastische app van ze. (echt!) Axel Springer van het duitse boulevardblad Bild Zeitung zal wel even balen. Opeens moet hij iets links gaan doen van zijn drie miljoen investering in Alexander Klöpping.

Voorlopig zijn we echter allemaal blij voor de schrijvers.

Foto bovenaan:
Scroll naar top