Toneelgroep Oostpool, Angels in America (toneel), speellijst

Het epos over Amerika in het AIDS-tijdperk een moderne klassieker noemen is een understatement. Sinds 1993 wordt het stuk overal ter wereld met veel succes opgevoerd. HBO maakte er een tegenvallende miniserie van, Péter Eötvös een volkomen mislukte opera. Toneelgroep Amsterdam vierde recentelijk tot in New York triomfen met een tot op het bot uitgekleede vijf uur durende versie, mede aanleiding voor ‘Meppel-gate’. Regisseur Marcus Azzin wacht al twintig jaar om zijn visie op dit theaterepos te geven en krijgt bij Oostpool nu de kans, met een cast met louter topacteurs.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

De Nationale Opera, Die Zauberflöte (opera), speellijst

McBurney legt de kern van Die Zauberflöte feilloos bloot. Juist door op speelse wijze alle theatertrucjes zichtbaar te maken schept hij een volkomen geloofwaardige voorstelling die de toeschouwer geen moment onberoerd raakt. En dat is knap, want Die Zauberflöte is een van de meest gespeelde opera’s maar overtuigt zelden. Geen wonder dat De Nationale Opera al na twee jaar met een reprise komt.

Katie Mitchell, Alles Weitere kennen Sie aus dem Kino (toneel), speellijst

Brandstichter Katie Mitchell keert ook in maart terug met twee voorstellingen in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Na The forbidden zone en Trauernacht deze maand Atmen , over een hipster-echtpaar dat zo druk doende is met het oplossen van de wereldproblemen dat ze de problemen in hun dagelijkse leven uit het oog verliezen, en Mitchells radicale bewerking van de oud-Griekse tragedie Fenicische vrouwen van Euripides: Alles Weitere kennen Sie aus dem Kino. Vooral deze laatste voorstelling werd in binnen- en buitenland lyrisch ontvangen.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

NTJong / het Nationale Toneel, Polleke (jeugd), speellijst

Met Madelief en Polleke creëerde Guus Kuijer kinderboeken die nog altijd niets aan kracht hebben ingeboet. Hoog tijd dat na verfilmingen het werk van Kuijer ook in het theater is te zien. De eerste familievoorstelling van het Nationale Toneel en NTjong.

Het Zuidelijk Toneel, Romeo en Julia (toneel), speellijst

Het beroemdste liefdesverhaal uit de theatergeschiedenis, maar dan wel helemaal naar het hier en nu gehaald door regisseur Lucas de Man. In zijn Romeo & Julia wil De Man de worsteling van zijn generatie laten zien, met al hun dromen, verwachtingen en angsten: “Mijn generatie is opgegroeid in grenzeloze vrijheid. Maar is die vrijheid ook daadwerkelijk bevrijdend? Voor het eerst is een generatie zélf verantwoordelijk voor zijn eigen geluk. Maar wat kies je als alles kan?”

Foto bovenaan:
Scroll naar top