Meteen naar de inhoud

Wereldkunsthandel groeit 7% naar 51 miljard euro

De crisis is voorbij. Zeker als je in de beeldende kunsthandel zit. In 2014 groeide de kunstmarkt wereldwijd met 7% ten opzichte van het topjaar 2013. In totaal zette de kunsthandel vorig jaar een waarde van 51 miljard euro om, waarmee die markt bijna zo groot is als de economie van Oezbekistan.

De internationaal gezaghebbende website artnet meldt dat vandaag in hun jaarlijkse ‘TEFAF Art Market Report’, dat elk jaar bij de opening van de chique kunstbeurs in Maastricht wordt gepresenteerd.

Trends worden daarin opnieuw bevestigd. Het grote geld – en het grote gokken – zit in de hedendaagse kunst: 24,4 miljard wordt besteed aan kunst die na de tweede wereldoorlog is gemaakt. Daarmee groeit die handel 19% ten opzichte van 2013. De Piketty-factor speelt ook een steeds grotere rol: de rijken worden steeds sneller steeds rijker, de armen steeds armer. In die 51 miljard kunsthandel zitten 1530 kunstwerken van meer dan 1 miljoen euro, en zijn er zelfs 96 die meer opbrachten dan 10 miljoen. Een groei van 17 procent.

Overigens koop je die dure werken niet via Marktplaats. Blijkt. De online handel in kunst, 6,6% van de totale markt, gaat vooral over kunstwerken die tussen de 1000 en 50.000 euro opbrengen. Het middensegment, aldus Artnet.

 

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands