Op het internationale Istanbul Film Festival (4 – 19 april) hebben na een ingreep van het Ministerie van Cultuur de Turkse filmmakers collectief hun films teruggetrokken. Drie uur voor de première van de documentaire Bakur (Noord) stak het ministerie daar een stokje voor met de eis dat Turkse films alleen vertoond mogen worden als ze een officieel registratiecertificaat hebben.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

In voorgaande dagen waren wel Turkse films zonder certificaat te zien. Daarom vatten Turkse filmmakers de maatregel op als een vorm van politieke censuur, zo maakten ze vandaag in een verklaring bekend.

Bakur toont het dagelijks leven in de bergen van Koerdistan, gezien door de ogen van enkele PKK-strijders.

Tot de ondertekenaars van het protest behoort ook Gouden Palm-winnaar Nuri Bilge Ceylan, regisseur van Winter Sleep.

Foto bovenaan:
Beeld uit de documentaire Bakur
Scroll naar top