Meteen naar de inhoud

Zoek de ‘uncanny valley’ op het Imagine Festival

Met zoveel robots en zelfs een masterclass robotontwerp (Mark Setrakian, 16 april) op het Imagine Festival kan het geen kwaad weer even in de ‘uncanny valley‘ te duiken. Hoe zat dat ook al weer?

Een robot hoeft volstrekt niet op een mens te lijken om toch schattig te zijn en echte emoties op te roepen. Zie bijvoorbeeld Pixar’s vuilnisrobot Wall-E. En als een robot gewoon door een acteur wordt gespeeld hebben we er ook weinig moeite mee. Maar robots die bijna echte mensen zijn, maar net niet helemaal, die schijnen we het griezeligst te vinden. Dat dieptepunt in de knuffelcurve staat bekend als de ‘uncanny valley’, zoals onder meer uitgelegd in dit BBC-artikel.

Opvallend is dat de robot in openingsfilm Ex Machina met een grote stap over de griezelvallei springt. Haar gezicht is dat van actrice Alicia Vikander, haar lichaam is overduidelijk machinaal. Is dat nu uncanny, of juist niet?

Leo Bankersen

Leo Bankersen schrijft over film sinds Chinatown en Night of the Living Dead. Recenseerde als freelance filmjournalist lange tijd voor de GPD. Is nu, onder andere, een van de vaste bijdragers aan De Filmkrant. Breekt graag een lans voor kinderfilms, documentaires en films uit niet-westerse landen. Andere specialiteiten: digitale zaken en filmeducatie.Bekijk alle berichten van deze auteur