Met zoveel robots en zelfs een masterclass robotontwerp (Mark Setrakian, 16 april) op het Imagine Festival kan het geen kwaad weer even in de ‘uncanny valley‘ te duiken. Hoe zat dat ook al weer?

Een robot hoeft volstrekt niet op een mens te lijken om toch schattig te zijn en echte emoties op te roepen. Zie bijvoorbeeld Pixar’s vuilnisrobot Wall-E. En als een robot gewoon door een acteur wordt gespeeld hebben we er ook weinig moeite mee. Maar robots die bijna echte mensen zijn, maar net niet helemaal, die schijnen we het griezeligst te vinden. Dat dieptepunt in de knuffelcurve staat bekend als de ‘uncanny valley’, zoals onder meer uitgelegd in dit BBC-artikel.

Opvallend is dat de robot in openingsfilm Ex Machina met een grote stap over de griezelvallei springt. Haar gezicht is dat van actrice Alicia Vikander, haar lichaam is overduidelijk machinaal. Is dat nu uncanny, of juist niet?

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login